692 четения

Четвърта година политологът Евгений Дайнов си произвежда сам ток в Миндя

Вековната уникална къща на професора се захранва с 5 киловата, държавата трябва да му плаща, но не го прави!

ЧЕТВЪРТА ГОДИНА ПРОФ. ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ САМ СИ ПРОИЗВЕЖДА ТОК в къщата си в Миндя. Той има в двора си фотоволтаична инсталация, която дава 5 киловата еленергия в денонощие. Съоръжението е струвало около 10 000 лева,а догодина политологът ще го сменя с нов модел от Китай, който ще струва три-четири пъти по-евтино и ще произвежда 12 киловата ток! Това прочутият рокаджия и преподавател по политология в Нов български университет прави, за да се опъне на държавата. Понеже си пада малко анархист, много говори за правдата и не обича да го прецакват. Освен това за никого в България не е тайна, че по нашите села при буря токът спира, а иначе никога не е 220 волта.

„Аз си падам малко анархист наистина и никога не съм имал голямо доверие на държавата, а понякога дори изобщо. За тази инсталация си намираш фирма, която я прави, но после трябва да

Апартаментът в мазето

се поддържа. Токът отива в един инвентор, който мери какъв ток аз произвеждам и какъв излизал навън към ЕРП. Останалото отива в акумулатор, когато залезе слънцето. Пробвал съм през нощта да консумирам енергията, но на сутринта пак има“, разказва 60-годишният бохем, докато ни развежда из вековната си къща.

ТОЙ ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ. Установил, че когато излезе да говори по телевизора за сметките за ток и да критикува, личната му сметка от 17 лева ставала 140 лв. за къщата в Миндя. След това политологът започвал да пише гневни писма и статии и сметката му отново ставала прилична.

„Накрая ми писна, защото енергото си мисли, че като говориш по телевизора и имаш много пари. Проучих фотоволтаиците и процедурата и установих, че с една професорска заплата мога да си позволя нещо, което да ми облекчи живота и да ми спести нерви. Повечето българи обаче не го правят, защото ходенето по мъките при администрацията на съответната община е нещо страшно и убийствено. Ама аз съм инат и се оправих. Освен това бях установил, че няма нищо общо между тока, който потребявам и тока, който искат да си плащам“, обяснява професорът.

Не можеш да се разведеш с държавата!

Къщата отвън

МЕЧТАТА МУ БИЛА ДА ИЗВИКА ТЕЛЕВИЗИИТЕ В МИНДЯ И ПУБЛИЧНО ПРЕД КАМЕРИ да отреже жиците на енергото и да се разведе с монополиста завинаги. Това обаче се оказа невъзможна мисия и до днес! Защото по закон Евгений Дайнов или който и да е друг не може да се раздели завинаги с монополиста.

„Има закон, според който трябва да съм закачен за държавата като потребител на електрическа енергия. Той е един много дълъг и не го знам как се казва точно, но имам договор. Когато ме няма, тока, който аз произвеждам от 5 киловата, те са длъжни да го изкупуват по този въпросния договор. Заради него бе сменен електромерът, но точно тогава ме халосаха със сметка от 118 лева. Като почнах пак да дигам глас, имах 2 лева! Но така или иначе се оказа, че по банковата сметка не ми плащат и трудно превеждат пари. Макар аз да им продавам моя ток като обикновен, след като мога да го направя и зелена енергия, но тогава трябва да се мине през КЕВР, а това е страшно ходене по мъките“, обяснява Евгений Дайнов. След като последния път започнали да говорят адвокатите, му превели някакви пари по въпросната сметка. След това той и специалистите решили да ударят чертата и да направят проста аритметика. По нея се оказало, че на производителя на ток Дайнов трябва да му се плаща средно по 130 лв. на месец, а той да плаща не повече от 7 лв.

ТОЧНО ЗАЩОТО МУ Е ПИСНАЛО ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ ИГРА НА КОТКА И МИШКА, ИЗВИКАЛ спец по фотоволтаиците да види неговия. Тогава му казали, че тази техника на 4 години вече е допотопна и може да служи за обучение на ученици. Заради това догодина той смята да свали тази древна технология и да ползва китайски панели. Така с една професорска заплата от 5 киловата, ще се качи на 12 киловата. Така никога при никакви обстоятелства и договори няма да

Един от действащите джамали

ползва ток на монополиста, смята професорът. Тогава по закон той би трябвало да получава по над 200 лева месечно от съответното ЕРП, без да дава стотинка. Звучи много хубаво, за да е истина, нали?

Джамали пазят бита на българина, сам си прави сладка и домати

НЯМА КАК ДА ЧУЕШ ВСИЧКО ТОВА ЗА ЛИЧНАТА ЕЛЕКТРОСТАНЦИЯ на проф. Дайнов, без да те разходи из вековната дядова къща. Тя е санирана от всички страни, има модерни бани, които са „прикрити“, бойлерите са скрити зад шкафчета, а в стаите са запазени зидани печки джамали, оджаците са махнати, но са запазени всички врати, както е строена къщата. Запазени са и легла с рисувани табли, картини от времето, когато българите са ходили на гурбет.

Всичко е деликатно модернизирано, но изглежда много старо. Тази къща е била купена от дядото на родения в Пловдив професор през 1962 г. Първият нотариален акт за нея бил от 1902 г., но архитекти казали на професора, че тази къща е строена доста по-рано. Според проф. Дайнов по тази къща може да се види как българинът е направил огромен скок към Европа в началото на миналия век. Българите започнали да спят на легла, вече не били на земята и не се завивали с козяци, започнали да ползват чинии и вилици, да махат синиите и трикраките столчета.

Той е започнал да прави ремонти преди около 20 г. и още не е приключил. Мазето е превърнато в апартамент, както го нарича, а във всички стаи може да се спи при уникални условия. Заради това той обича да живее тук и се чувства у дома си. Бърза да си дойде в Миндя по всяко време от годината, когато си свърши лекциите в университета. Намира време и сам да си прави консерви от домати от градината и всевъзможни сладка.

Щастлив е, че 37-годишният му син Емил и жена му китайка са идвали в тази къща и са видели какво е направено и съхранено за нацията. Емил живее в Китай от няколко години, а съпругата му е известен художник. Както е там, Дайнов младши станал прочут… американски писател на екшън романи под други имена за слушане в лека кола. Оказало се, че има огромен пазар за аудиокниги, а тези на Дайнов младши се харесали и сега се търсят като топъл хляб, казва още гордо бащата.

Нели СУКОВА

14 коментара за “Четвърта година политологът Евгений Дайнов си произвежда сам ток в Миндя

 • 17.10.2018 в 14:16
  Permalink

  Преди 2-3 години пак имаше статия как професора си прави сам ток и тогава системата струваше 20 000 лв – сега 10 000, а току виж, че станат 2 за лев! Истината е, че само акумулаторите струват 7-8000 лв. за да могат да вадят 5 кВт. и то за кратко. Да не говорим, че и инвертора отива над 2500 лв. и явно панелите са му подарък! Само един 150 Вт. панел е 400 лв. Умножете сами. Общо взето – мижи да те лажем!

  Отговор
  • 17.10.2018 в 16:12
   Permalink

   Ами цените падат непрекъсното. Доколкото разбирам, той ще сменя само панелите така, че ще му излезе евтино. Само за информажия, че в Калифорния вече е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО покривите да са с фотоволтаични керемиди.

   Отговор
   • 18.10.2018 в 2:55
    Permalink

    Kakvi keremidi ,kakvi zadulzhitelni v CA? Hah

  • 18.10.2018 в 4:58
   Permalink

   Читател
   Никъде преди не е писано за това.Вие нещо бъркате ! И какво значи мижи да те лажем ? Идеята е следната – каквото и да правиш,от монопола на държавата отърване няма ! И защо мразите Дайнов, не разбирам !

   Отговор
 • 17.10.2018 в 15:13
  Permalink

  Той си е сложил двупосочен електромер, пък му било писнало от „Енергото“. Лицемер!
  „Останалото отива в акумулатор, когато залезе слънцето.“ – това да не е нощен фотоволтаик… Како Нели, статията е зашеметителна!

  Отговор
 • 17.10.2018 в 17:01
  Permalink

  то на тоя все някой трябва да му плаща

  Отговор
 • 18.10.2018 в 2:02
  Permalink

  Тези,,малки човечета,, които са коментирали ,, колко сте завистливи, ами ограничени и немогат да направят нищо сами

  Отговор
 • 18.10.2018 в 2:10
  Permalink

  Леле колко завистливи,,човечета,,ами направи нещо и ти ,но си ограничени,само коментари

  Отговор
 • 18.10.2018 в 2:17
  Permalink

  Направи нещо и ти,само коментари,иска се пипе

  Отговор
 • 18.10.2018 в 2:24
  Permalink

  Ограничени хора могат само да коментират, като немогат сами

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *