51 четения

Бутилка шотландско уиски беше продадена на търг за 843 200 долара

Бутилка уиски „Макалън“ реколта 1926 г.
беше продадена за 843 200 долара на търг на
„Сотбис“ в Ню Йорк, съобщи АФП.
Колкото и висока да е цената, тя не е рекордна. Рекордът беше поставен в началото на октомври, отново с бутилка „Макалън“ – 1,12 милиона долара.
Продаденото вчера уиски е бутилирано през 1986 г. от „Макалън“, след като е отлежавало в дъбови бурета 60 години. За разлика от виното, уискито спира да зрее и се стабилизира, когато бъде налято в бутилка.
Основаната през 1924 г. дестилерия „Макалън“ е произвела само 40 бутилки 60-годишно уиски реколта 1926 г. 12 от тях са с етикет, нарисуван от Питър Блейк, който създава и обложката на албума „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ на „Бийтълс“. Именно такава е продадената вчера.
Досега три бутилки уиски „Макалън“ от 1926 г. са продадени на търг за повече от един милион долара. В средата на май в Хонконг бутилка с етикет от Питър Блейк беше продадена за 1,01 милиона долара. Същия ден версия с етикет от италианеца Валерио Адами, беше продадена за 1,1 милиона долара. В началото на октомври друга бутилка „Макалън“ с етикет от Адами постави рекорда от 1,12 милиона долара на търг в Единбург.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *