Мирослав Ангелов и Еди Сивов спечелиха рали „България“ и автомобилния шампионат на страната

Екипажъг на „Мегапорт“ записа най-успешния си сезон и доказа, че е N 1 у нас

Мирослав Ангелов и Недялко Сивов със Skoda Fabia R5 са новите първенци на България в националния рали шампионат и в клас RC2. Екипажът на „Мегапорт рейсинг“ спечели рали „България” и записа имената си до тези на Илия Чубриков /Тодор Чубриков, Димитър Илиев/Янаки Янакиев и Крум Дончев/Стойко Вълчев като победители в най-знаменателното българско автомобилно състезание. Ангелов и Сивов триумфираха по категоричен начин, след като изпревариха с почти шест минути Тихомир Стратиев и Добрин Борисов (Peugeot 208 R2). Те бяха и основните им конкуренти в държавния шампионат. Трети със същото изоставане завършиха Христо Атанасов и Марин Иванов (Citroen C2).

49-ото издание на рали „България” трябваше да определи националните първенци и подгласниците им и напълно оправда очакванията.

Екипажът на великотърновския клуб започна финалното рали за сезона като водач в класирането и бе най-бърз в първия скоростен етап в курорта Албена, проведен по алеите.

Двамата бяха над всички в двата тура, в карания на фарове етап от 4.16 км, развивайки средна скорост от 115.813 км/ч и финишираха след 3:12.6 минути. Двата специални етапа в събота сутрин донесоха успех на Йордан Атанасов и Георги Янакиев (Mitsubishi Lancer Evo IX), победили както на “Аладжа манастир”, така и на “Дюлино”. Те обаче отпаднаха в четвъртата отсечка заради повреда в скоростната кутия. Мирослав Ангелов и Недялко Сивов, които се бореха за шампионската титла, взеха три от общо 6 отсечки и излязоха начело в подреждането. Екипажът ни беше най-бърз в етапите „Козичино”, „Аладжа манастир 2” и първото преминаване на „Аврен”.

От общо 26 екипажа, стартирали в събота, до финала стигнаха 17. След отпадналите бе другият тандем на „Мегапорт рейсинг“ – Емил Денев и Богомил Ненов (Renault Clio), които заради проблеми с двигателя приключиха участието си в ралито още на километър след старта на първата отсечка.

В неделя Миро Ангелов и Еди Сивов продължиха да доминират по трасето и да трупат преднина, която в крайна сметка им донесе най-големия успех в кариерите. Отпадането на Крум Дончев и Димитър Илиев пък окончателно им осигури предсрочно първото място.

“Изключително съм доволен от победата и като цяло от сезона. Пристигнахме тук, мислейки само за шампионата. Така се получи, че спечелихме и състезанието. Сутринта дадоха газ и взехме 15 секунди на Крум и Митко, но след това върнахме газта малко и се пазехме. Беше ми много трудно да се сдържам, защото този автомобил не се кара лесно бавно. Обаче асфалтът беше много хлъзгав и нямаше смисъл от рискове. Научих си урока от Сърбия. Там научих най-много за целия сезон. Не само с отпадането, а като отсечки, като поведение на колата. Също така се сравнихме с реална конкуренция със същата кола. В началото на сезона не разкривахме пълния потенциал на автомобила, изучавахме, но от рали “Сливен” показахме на какво е способен”, коментира Мирослав Ангелов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *