Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Александър Нанков: „Правим дублиращ отбор на „Етър“, който ще играе в Трета лига!“

– Г-н Нанков, как преценявате представянето на „Етър” в есенния дял на първенството?

– „Етър” успя да постигне нещо много важно – освен силния старт, успя да запази и качеството си на игра и оттам резултатите. Постепенно намерихме правилния път, който ще следваме и занапред. Важно е да постигнем устойчивост и да радваме публиката. Само ще припомня, че преди 5 г., когато поех отбора от „В“ група, след срамния период с турските собственици и фалита, даже не сме си представяли, че можем да стигнем толкова далече. Апетитът обаче идва с яденето и мога да кажа, че „Етър” вече е отбор, с който се съобразява всеки и е важен фактор в Първа лига така, както е било в най-славните му периоди. Благодарен съм за успехите ни дотук и на главния мениджър Красимир Балъков, на треньорския щаб в лицето на Станислав Генчев, Калоян Чакъров, Илиян Киряков и Тодор Колев.

– Как виждате развитието на клуба занапред?

– За мен е важно не само развитието на първия отбор, но и на клуба като цяло, затова една от първите ни цели е възраждането на школата. Вече постигнахме една от задачите си – да имаме участник от някоя от възрастовите ни групи в елитните първенства. В нея играят нашите момчета до 15 и до 17-годишна възраст. Ясно е, че при нас нещата не са идеални и тепърва имаме много работа за подобряване на школата. Нещата се случват постепенно – знаете, че в момента е обявена обществена поръчка за нов голям стадион с изкуствено покритие в Спортното училище. Паралелно се изграждат и още два терена там. Но все още сме длъжници по отношение на екипировката и оборудването на школата. Искам да подчертая дебело, че първият отбор и школата вървят успоредно и са в симбиоза. Основната ни цел и задача за следващите месеци е правилното интегриране на юношите ни към мъжкия футбол, първия отбор на „Етър“ и като трамплин за националните гарнитури.

Моята идея е да структурираме втори отбор на „Етър”, който ще се състезава в първенството на Северозападната трета лига от сезон 2019/2020 година. В него ще се включат предимно юноши на клуба, подкрепени от няколко по-опитни играчи – също юноши на Етър. Целта е този отбор да замести участието в първенството на старшата възраст, което за мен е излишно. Така ще осигурим и добро развитие на нашите юноши, особено на тези, които се включват в националните шампионати за 15- и 17-годишни. Те ще могат да получават изява в мъжкия футбол и да се развиват поетапно. Нормално е дубълът ни да захранва с качествени кадри първия отбор. Вместо да даваме юношите си на други тимове, по-добре е да ги доразвиваме с правилен тренировъчен процес при нас. Двата тима ще играят често спаринги и младите момчета ще имат възможност да се доказват и пред нашата публика и пред спортно-техническото ръководство на първия отбор.

– Това ли е начинът да видим повече юноши и местни играчи в първия отбор?

– Това е една моя мечта и ще дам всичко от себе си, за да я реализирам. Чувствам, че взискателната етърска публика иска да наблюдава местни момчета и да им се радва, както преди години е подкрепяла Трифон Иванов, Илиян Киряков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев, Гошо Георгиев. Имаме добри, качествени и всепризнати специалисти в школата, които спокойно могат да водят дублиращия ни отбор. Очаквам да получа обществена подкрепа за това начинание.

Смятам, че това е логичният път за развитието на нашата славна школа и шанс на нейните възпитаници да покажат качества. Вярваме, че вторият отбор на „Етър“ ще е и основният източник на млади кадри за представителния тим. Това ще затвърди имиджа на „Етър“ като клуб, който развива таланти и дава шанс на добри футболисти, които тепърва ще славят името на отбора, града и България.

(Интервюто е на пресслужбата на ФК „Етър ВТ”)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *