51 четения

С покрив на къща запушиха фасада на елитен хотел във Велико Търново

Общината и съдът ще решават има ли нарушение на закона

СЪБОРИХА ЦЕЛИЯ ПОКРИВ НА КЪЩА, ЗА ДА ВДИГНАТ НОВ ЕТАЖ НАД НЕЯ И ДА Я ПРЕВЪРНАТ В ХОТЕЛ, НО НОВАТА СГРАДА ПРАКТИЧЕСКИ ЗАПУШИ ЮЖНАТА ЧАСТ НА ЕЛИТНИЯ „МЕРИДИАН БОЛЯРСКИ“. Случаят става повод и за разследване на Община В. Търново какво се случва в стария град. Надстроената старинна сграда е паметник на културата и е част от архитектурен ансамбъл на уникалната улица „Генерал Гурко“. Само преди броени дни обаче от управата на хотела останали втрещени, тъй като покривът на имота със защитен статут пред тях бил премахнат и над него започнали да правят друг, но с височина от поне три метра за мансарден етаж със стаи под наем. „След полагане на керемиди или цигли със сигурност ще опрат до хотела ни и то от юг“, коментира управителят му инж. Николай Радев. Той е внесъл жалба по случая до началника на Регионално управление за Национален строителен контрол и до Община Велико Търново, в която се казва: „Не сме уведомени за предстоящи ремонти, не са спазени отстоянията за предстоящия ремонт и към хотела, заради което настояваме за спешна проверка”. За да направи случая обществено достояние, ръководството на един от най-големите хотели в региона потърси и „Борба“.

НАБЪБВАЩАТА ВЪВ ВИСОЧИНА КЪЩА ЗА ГОСТИ ПРЕД ХОТЕЛА СЕ НАМИРА на ул. „Янтра“ 7, която е широка едва 2 метра и по закона за устройство на територията изобщо не може да е на тази височина, на която се прави. Според ръководството на хотела сградата пред южната им фасада наскоро е сменила собствеността си и новият й притежател планирал да я превърне в къща за гости. За целта започнал и ремонт и махнал покрива. Новият обаче бил с три метра над предишния и практически изграден точно пред най-панорамните стаи на хотел „Меридиан Болярски“.

Община Велико Търново тепърва ще преценява дали всичко, което се прави, е законно. По подобни казуси се произнася и Институтът за недвижимо културно наследство, но съгласно строителните норми за паметници на архитектурата даже и при ремонт не може да се изменя нито фасадата, нито силуетът на защитените сгради. Съвсем друга пък е темата, че някои експерти от бившето НИПК, вече се замесиха със становища за къщи и хотели в старата част, които рязко контрастират с автентичното застрояване. Тук явно крайната дума по темата ще имат съдът и администрацията на търновската община.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

3 коментара за “С покрив на къща запушиха фасада на елитен хотел във Велико Търново

 • 18.10.2018 в 14:50
  Permalink

  Нека,Нека безумия та да плродължат.
  То всичко е пародия.

  Отговор
 • 18.10.2018 в 15:01
  Permalink

  „тепърва ще преценява дали“ – и колко време ще се преценява „тепърва“? Не е ли работа за 1 (ЕДИН) ден – виждат се разрешителните и защитеностите на сградата и се преценява. Но все пак трябва да се обсъди и кой колко пари може да получи, ако си затвори очите.

  Отговор
 • 18.10.2018 в 15:15
  Permalink

  Хахаха, ама през зъби, понеже това е често срещана практика не сам в града, но и в областта. Най-малкия проблем е, че е паметник на културата(толкова паметници ги няма вече), а вулгарната незачитане на правото на другия, в случая – на комшията. Добре, че този собственик поне има възможност да окажи отпор на това безумие. Интересно ще е да публикувате има ли разрешение новият собственик за тази реконструкция и ако – да кой му го е дал ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!