Изложба във Виена е посветена на кърпата за глава

Виенският Музей на света, известен преди като етнографски музей, посвещава изложба на парчето плат, наситено в нашето съвремие с най-голям политически заряд – кърпата за глава. Повод за изложбата е скандал, разразил се преди години по повод плакат на верига дрогерии, на който е снимана и жена с кърпа на главата, заяви директорът на музея на пресконференция преди откриване на експозицията, която може да се види до края на февруари.
Екипът от 17 сътрудници на музея не поставя акцент върху кърпите, покриващи главите на мюсюлманките. Изложбата прави културноисторически преглед на кърпите и шаловете за глава през различните епохи и култури – от Адам и Ева до кралица Елизабет Втора, която носи кърпа на главата си не само когато е на кон и за която кърпата на световноизвестна фирма се е превърнала в нейна лична марка. Изложбата си поставя за цел да представи кърпата за глава като част от гардероба не само на жените, а и на мъжете в различни народи и култури. За жените тя е символ на чистота, неопетненост и свенливост, запазил значението си до днес в сватбения воал и неговите модни екстравагантни разновидности.
Кърпата за глава е много по-стара от еврейството, християнството и исляма. Още в древна Месопотамия тя е била знак за социални различия, липсата й е означавала сексуална незащитеност на жената. В Европа кърпата за глава има 2000-годишна традиция и е непосредствено свързана с християнството. Изложбата представя различни икони и изображение на Дева Мария, рисувана винаги с воал на главата. Изложени са и картини на монахини, носии, плакати и съвременни проекти на модисти, чиито модели носят екстравагантни кърпи за глава. През 50-те години те са символ на елегантност, лукс и еманципация.
Експозицията от кърпи за глава от различни части на света представлява красив пъстър калейдоскоп от парчета плат, украсени с везмо, ресни и различни мостри.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *