Международният фестивал „Житената питка” събра в Стражица 600 участници

Седмият Международен фестивал „Житената питка” в Стражица беше повод жители и гости да се докоснат до магията на един истински Каралийчев свят.

Празника уважиха народните представители Весела Лечева, Станислава Стоянова и Явор Божанков, кметът на община Павликени Емануил Манолов, зам. областните управители инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, вицеконсулът на генералното консулство на руската федерация в град Русе Иван Юриевич, самодейци от община Мездра, Попово, Свищов, Горна Оряховица, Враца и приятелите от община Болинтин Вале в Румъния. Гостите не само гледаха, но се потопиха и в завихрената магия на народните обичаи, представени на сцената и в шатрите на участниците. Оживяха автентични картини от обичаи, които читалищните самодейци, училищата, детските градини и пенсионерските клубове проучват, съхраняват и показват на публиката. За всеки имаше възможност да се изяви, да попита, да опита и да запомни този празник Домакини и гости отново се поклониха пред бюст-паметника на писателя Ангел Каралийчев, а Весела Лечева и кметът Румен Павлов поднесоха венец.

Във фестивала взеха участие 41 групи с над 600 участници, които се включиха във всички прояви.

В конкурса „Никой не е по-голям от хляба” 28 групи бяха оценявани от журито в две категории. В „Пресъздаване на народен обичай” първо място зае НЧ „Възпитател Кесарево 1895”с обичая „Сирни заговезни”. Във „Възстановка на народен обичай” първи станаха представителите на НЧ „Възпитател – Камен 1896” с „Начало на сеитбата”.

В конкурса „Житената питка” се състезаваха 25 сладки и 37 солени изделия, а в Музикалната програма на фестивалната сцена се изявиха 14 групи, които се погрижиха за празничната атмосфера.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *