Новини

Велико Търново домакинства международен форум за опазване на културно-историческото наследство

Велико Търново домакинства международен форум за опазване на културното и историческото наследство. Срещата ще се проведе на 18 и 19 октомври и ще премине под мотото „Настояще и бъдеще за миналото“. В рамките на двудневното събитие ще бъде представен опитът на български и чуждестранни общини, свързан с опазването на паметниците на културата, дигитализацията на културното наследство и др.
По време на дискусията ще бъдат обхванати също теми за обновяването и реставрацията на старинните сгради и свързаните с това проблеми, прилагането на видове мерки за постигане на енергийна ефективност и др. Представени ще бъдат както добри практики за популяризиране на културното наследство, така и новите възможности за развитие на туристически атракции по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
Гост лектори ще бъдат Жаки Крушон – експерт от Националната френска асоциация „Забележителности и забележителни градове на Франция“, както и Светла Шаф – ръководител отдел „Урбанизъм и градоустройство“ в община Дакс, Франция.
Двудневната среща ще бъде открита на 18 октомври от 13.00 часа в конферентната зала на хотел „Премиер“.
Организирани са и две съпътстващи експозиции, които ще бъдат представени от 17.30 часа на 18 октомври в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.
Двудневният форум е организиран от Областен информационен център, а съорганизатори са Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо наследство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *