Търновската община спечели съвместен проект за нов мост над Янтра и за ремонт на 12,6 км улици и на северния вход на града | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновската община спечели съвместен проект за нов мост над Янтра и за ремонт на 12,6 км улици и на северния вход на града

Публикувана на: 19.10.2018г. 5559 прегледа

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ 12,6 КИЛОМЕТРА УЛИЦИ И ПЪТИЩА. Със средствата ще се реконструират изцяло северният и източният вход на болярския град и ще се изгражда нов мост над река Янтра в района на парка с миниатюрите. Инвестиционното намерение ще бъде финансирано по програма Interreg V-A Румъния – България 2014 – 2020. Проектът „По-добре свързани вторични и третични възли на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) чрез общи мерки в трансграничния регион” е с водещ партньор Община Велико Търново, а другите участници са Община Калафат (област Долж, Румъния), Община Ружинци и Сдружение „Бъдеще днес” (Видин).

Инвестиционното намерение е одобрено от Комитета за наблюдение на програма Interreg V-A Румъния – България 2014 – 2020 през март тази година, а решението за финансиране получава положителна резолюция в сряда вечер. Проектът е едно от най-големите постижения на сегашния кмет Даниел Панов и той не пропусна да съобщи лично за него в профила си във Фейсбук. Общата предварителна стойност на проекта за всички партньори е 7,8 милиона евро, като за старата столица ще отидат половината, стана ясно вчера. През пролетта комисия ще огледа за последно местата за ремонт, след което ще бъде пусната обществената поръчка за избор на изпълнител.

Част от парите отиват за пълен ремонт на северния вход на града, който се явява намиращата се в лошо състояние улица „Опълченска“, а финансирането подсигурява и нейните връзки с главен път Русе – Велико Търново.

ИНВЕСТИЦИИ СА ПРЕДВИДЕНИ И ЗА ИЗТОЧНИЯ ВХОД НА ГРАДА ОТКЪМ ВАРНА. Друга основна част от средствата отиват за ул.“Теодосий Търновски“ – от връзката й с главен път София – Варна до ул. „Димитър Найденов”, самата ул. „Димитър Найденов“, ул. „Сливница“, ул. „Григорий Цамблак“ в кв. „Света гора“и ул. „Ксилифорска“. Тук ще бъде изграден и новият мост над р. Янтра в подножието на Царевец.

Градската улична мрежа, чийто основен ремонт ще бъде финансиран по проекта, ще подобри значително свързаността между инфраструктурата, пресичаща Велико Търново.

Предвижда се до края на тази година да бъде сключен договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, след което предстоят процедури за обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнители. Строителните дейности се очаква да започнат през втората половина на следващата година.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Търновската община спечели съвместен проект за нов мост над Янтра и за ремонт на 12,6 км улици и на северния вход на града"

  • 18.10.2018 в 13:38

    А входът откъм Дебелец?

    Отговор
  • 18.10.2018 в 14:40

    Хайде, само дано сме живи да ги видим… До 2021 каквото успеят да построят по проекти – това ще е. След това с нов вожд, без фондове и евентуално в световна икономическа депресия ще се озовем бързо в ново чудо… няма да ни е сефте, де.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *