169 работодатели участваха в анкета за потребностите от работна сила | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

169 работодатели участваха в анкета за потребностите от работна сила

Публикувана на: 19.10.2018г. 1294 прегледа

169 РАБОТОДАТЕЛИ ОТ ОБЛАСТТА СА УЧАСТВАЛИ ВЪВ ВТОРОТО ПРОУЧВАНЕ ЗА ПОТРЕБНОСТИТЕ ОТ РАБОТНА СИЛА, КОЕТО АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА ИНИЦИИРА. Резултатите от анкетата бяха представени и обсъдени по време на заседание на Постоянната комисия по заетост, председателствано от заместник областния управител инж. Детелина Борисова. Данните от анкетното проучване бяха представени от главния експерт Цанко Стефанов.

За най-необходими за настоящия и бъдещ персонал анкетираните считат знанията и уменията за самоконтрол и дисциплина, работа под напрежение и въвеждане на нови технологии и оборудване. Ключовите компетентности, които работодателите считат, че е необходимо да притежават търсените от тях кадри, са най-често инициативност и предприемачество, общуване на роден език и умение за учене.

През следващите 12 месеца анкетираните са заявили, че ще търсят специалисти с квалификация по следните професии: готвач, сервитьор-барман, машинен оператор, камериер, работник в хранително-вкусовата промишленост, икономист, касиер, оперативен счетоводител, продавач-консултант и строител. Най-голям брой работни места ще се разкрият за: работник в хранително-вкусовата промишленост, готвач, машинен оператор, строител, електромонтьор, сервитьор-барман, електротехник и продавач-консултант.

Анкетираните посочват, че след три години ще търсят специалисти с висше образование от професионални направления: икономика, електротехника, електроника и автоматика и администрация и управление. Анкетата се провежда за втори път тази година. Целта е да се получи реална и конкретна информация за обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри.

loading...

Коментари за "169 работодатели участваха в анкета за потребностите от работна сила"

  • 19.10.2018 в 21:52

    Варна, Стара Загора, Пловдив, имат високо технологични заводи,с квалифицирани кадри, Велико Търново ниско квалифицирани кадри

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *