Възстановиха за 1,4 млн. лв. автентичния калдъръм на улицата, по която е минал генерал Гурко | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Възстановиха за 1,4 млн. лв. автентичния калдъръм на улицата, по която е минал генерал Гурко

Публикувана на: 19.10.2018г. 5149 прегледа

До декември окончателно приключва ремонтът на 12 улици в старата част

ДЪЛГООЧАКВАНИЯТ РЕМОНТ НА ЕМБЛЕМАТИЧНАТА СТАРИННА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА УЛИЦА „ГЕНЕРАЛ ГУРКО“ ПРИКЛЮЧВА. До този декември ще бъдат направени и нейните пресечки, които са притегателни за всеки турист, който идва да разгледа старата българска столица. Инвестицията е 1,4 млн. лв. и е част от проекта за обновление на градската среда, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“. Изпълнител е компанията „Геоплан кънстръкшън“, чиито представители показаха вчера всичко изпълнено до момента. От създаването на настилката, правена преди близо 3 века, старинната улица не е имала подобно пълно обновление. Частични реконструкции е имало по нея през 70-те години на миналия век, затова едно от главните достижения на реализирания в момента ремонт е, че е запазена изцяло автентиката и калдъръмът отпреди. Изпълнителите не крият, че са използвали за модел и уникалната картина на руски военен художник, която дава ценни сведения за автентичния вид на сградите и на настилките.

„Пренаредихме камъните от настилката, като на места допълнихме с нови. Фугите са от сулфатоустойчив цимент, за да не се повреждат през зимата. Преди векове майсторите са дялали ръчно камъка, за да оформят улеи, които да поемат повърхностните води, оставили сме ги навсякъде, където ги има. Съобразили сме абсолютно всички елементи от новата среда, които по закон трябва да съществуват и да имат старинен вид – даже пожарните кранове са с ретро визия. На улицата има джобове за паркиране, специални места за съдовете за смет“, разказа главният техник на обекта Стефан Стефанов.

Един от най-големите проблеми за изпълнителя е било намирането на работници, квалифицирани да обработват камък. Оказва се, че професията е от най-редките у нас и много трудно могат да се осигурят кадри. От друга страна обаче, без тях не може да има качествено изпълнение. Една от бригадите, които работят тук, идва от съседната община Бяла, част от майсторите са от Варненско и Търговищко и са прекарали цяло лято на хотел в града, за да работят. За битовия им комфорт пък се е грижила фирмата-изпълнител. Голям проблем за старата част, включително и в тази зона, се оказват подпочвените води, както и изоставените къщи. Една от тях, която няма стопанин, а само негови наследници, е надвиснала опасно с руините си в средата на ул. „Ген. Гурко“, но от Община Велико Търново са безсилни да я съборят или да заставят притежателите й да я ремонтират.

Реконструкция е предвидена и за малките пресечки на „Генерал Гурко“ – улиците „Колю Фичето”, „10 февруари”, „Пролет”, „Митрополит Панарет Рашев”, „Александър Добринов”, „Ефрем Попхристов”, „Д-р Лонг”, „Максим Райкович”, „Тунел“, „Шейново” и „Силвестър Пенов”. Особено популярна от тях е най-късата и тясна улица в България – „Пролет“. В най-широката си част тя е едва около 1,5 метра и по нея трудно се разминават двама човека. Тъй като е немислимо влизането на техника по отсечката, дълга около двайсетина метра, всичко се прави на ръка. Освен пренареждането на настилките са пренаправени в автентичния вид и всички стъпала в участъка.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

loading...

Коментари за "Възстановиха за 1,4 млн. лв. автентичния калдъръм на улицата, по която е минал генерал Гурко"

  • 21.10.2018 в 22:12

    Улица „Генерал Гурко“ започва от механа „Тихия кът“. Моля авторът на статията още веднъж да провери дали е поставен калдъръма в началото на улицата, тъй като от началото на март до 21.11.2018 все още го няма. Може ли да се надяваме, че до края на декември и в началото на улицата ще има настилка?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *