В МОБАЛ заработи първият в страната ултрамодерен тъканен процесор | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

В МОБАЛ заработи първият в страната ултрамодерен тъканен процесор

Публикувана на: 19.10.2018г. 3244 прегледа

Ултрамодерен тъканен процесор бе закупен и инсталиран в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – В. Търново. Такъв модел за първи път пристига в българска болница, той е автоматичен и притежава вградена програма за изследване на хистологични проби. Уредът ще работи за нуждите на отделението по клинична патология и ще замени ръчния труд на лаборантите в звеното. Той ще прави самостоятелно необходимата диагностика, гарантирайки сигурност и прецизност в резултатите от обработките.

Ползата от новата апаратура е безценна, тъй като в последно време се наблюдава значително увеличаване на злокачествените заболявания и съответно на изследванията, които се налага да направят в звеното, за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата.

„Особено важно в нашата работа е поставянето на правилна диагноза. – има ли, или няма карцином, защото от това зависи последващото лечение и самият живот на пациента. Затова диагностиката трябва да бъде перфектна”, заяви д-р Маргарита Христова, началник на отделението по клинична патология.

В отделението годишно се извършват над 7300 биопсични изследвания.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *