114 участници от 5 румънски и 3 български училища участваха в международно ученическо изложение в СУ "Емилиян Станев" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

114 участници от 5 румънски и 3 български училища участваха в международно ученическо изложение в СУ „Емилиян Станев“

Публикувана на: 22.10.2018г. 660 прегледа

Възпитаници на гимназията представиха атрактивна образователна игра

АТРАКТИВНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИГРА ИЗМИСЛИХА И СЪЗДАДОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тийнейджърите представиха играта в събота, когато в гимназията беше проведено първото Международно ученическо изложение.

Стефка Стойкова, Катрин Чавдарова, Силвия Георгиева, Адриан Косев, Светослав Петров и Славко Сергеевич са автори на играта, чиято цел е децата да учат термини по природните науки, забавлявайки се. Табло за игра, карти и книга справочник се съдържат в идеята на учениците от елитната търновска гимназия. Всички тези елементи са събрани в кутия, наречена от тях „Асоциации“. „Играта може да се играе от един човек, но може в нея да участват и повече хора. На всяка от картите е изписан термин от областите биология, химия, физика, математика и информатика, а самите карти са разделени на четири степени според трудността на термините. Играчите теглят карта и трябва да обяснят термина, като се съобразяват и с това къде точно се намират върху игралното табло. Ако съдбата ги е пратила върху поле с буква Ж означава, че трябва да обяснят термина с жестове, ако са на поле Р – трябва да рисуват, ако са на поле с буква Д – да обяснят с думи“, разказва идеята на играта Стефка. След това допълва, че върху таблото има още сектори, които те пращат два хода напред или те връщат два хода назад. Има и едно поле, наречено черна дупка, което пък те задължава да тръгнеш от самото начало. Ако играчът не знае отговора на задачата, има и книжка, от която може да прочете, но по принцип е добре този справочник е да е бил изчетен преди началото на играта, обясняват учениците, които са в Х, ХІ и ХІІ клас.

Освен с атрактивната игра тийнейджърите се представят и с разработка по роботика. Момчетата и момичетата с гордост демонстрират своя робот, който умее да следва черна линия и да изпълнява различни команди, когато стигне до други цветове. Когато роботът автомобил разпознае зеления цвят, той завива надясно, стигне ли до червено, прави ляв завой. Стигне ли до черно поле, роботът започва да издава звуков сигнал и се върти. Учениците казват, че такъв тип робот може да бъде туристически гид и да разхожда гостите на Велико Търново по различни обекти, а може и да се използва в производството за пренасяне на части от една точка до друга.

114 УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ ПЕТ РУМЪНСКИ И ТРИ БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА УЧАСТВАХА В ИЗЛОЖЕНИЕТО В СЪБОТА. Те представиха интердисциплинарни научни разработки в областта на математика, природните науки и информационните технологии.

Тийнейджърите показаха как може да бъде направена пожароизвестителна система от рециклирани материали, демонстрираха идеите си за изграждане на прототип на космическа станция за живот, модел на Слънчевата система, на екологична къща със също толкова екологичен двор за производство на плодове и зеленчуци. Освен това къщата е снабдена с чип, който играе ролята на соларен панел. Гостите от Природо-математическата гимназия в Силистра показаха автомивка, която работи с пречистена промишлена вода и машина за пуканки, която прави пуканките в пъти по-евтини от тези, които сега се продават по панаирите и в киното. Учениците от Румъния участваха с проект за хляба, в който децата са проследили химичния процес за приготвянето на хляб – по традиционния начин, в домашни условия и в хлебозаводи. Описали са и химичните формули на самия процес.

Изложението се провежда по проект „Координиране на съвместни политики и оборудване в областта на образованието в трансграничния регион”, в който училище „Емилиян Станев“ участва заедно с училищния инспекторат на образованието на окръг Кълъраш в Румъния, ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра и СУ „Христо Ботев“ в Тутракан.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

сн. Авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *