Моркови могат да допринесат за построяване на по-екологични сгради | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Моркови могат да допринесат за построяване на по-екологични сгради

Публикувана на: 22.10.2018г. 224 прегледа

Морковите са хрупкави и вкусни, но дали могат да допринесат за уякчаване на цимента и за намаляване на емисиите въглероден диоксид от строителната индустрия?
Учени от Ланкастърския университет в Англия използват блендер, за да смесят частици от корени на растения с цимент. Целта е да се установи дали може да се създаде по-уякчен и по-екологичен продукт.
„Констатирахме, че можем да увеличим якостта на цимента с 80 процента, използвайки малко количество от този нов материал“, заяви ръководителят на екипа Мохамед Саафи.
Добавянето на моркови предотвратява появата на пукнатини в бетона, поясниха учените. Освен това се използва по-малко количество цимент, като по този начин се намаляват емисиите въглероден диоксид. Според Международната агенция по енергетика, циментът е отговорен за 7 процента от глобалните емисии въглероден диоксид.
„Предварителните резултати показват, че добавянето на около половин килограм морковен наноматериал ще намали около 10 кг цимент на кубик бетон“, отбеляза Саафи.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *