Новини

11-етажна сграда ще израсне върху бомбоубежище в центъра на Велико Търново

Кметството се включва в проекта за подземен паркинг, панорамен ресторант и ателиета

 

БИВШЕТО БОМБОУБЕЖИЩЕ В ЦЕНТЪРА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ СТАВА 11-ЕТАЖНА СГРАДА, А ОБЩИНАТА СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОЕКТА. ЗА ЦЕЛТА КМЕТСТВОТО СЛАГА РЪКА ВЪРХУ СКРИВАЛИЩЕТО, построено през 1954 г. година във времето на студената война. Досега реализацията на комплекса бе спъвана именно заради статута на укритието, което в ранните години на демокрацията работеше и като дискотека. Обектът с площ от 950 кв. метра, включително подходите и подземните галерии, става общинска собственост, а процедурите вече са одобрени от всички постоянни комисии на местния парламент. Така практически Община Велико Търново се включва в общия проект за изграждането на две нива подземен паркинг и 9 етажа над бомбоубежището, задния двор на факултета и неизползваемата детска площадка на ул. „Константин Кисимов“. Проектът бе разработен още в мандата на предишния градоначалник д-р Румен Рашев, но дълго време бе замразен, заради нежеланието на Академическия съвет да го одобри. През последния месец той бе „възкресен“, а параметрите обяви лично ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, което гарантира, че местната Алма матер вече одобрява обекта. През последната седмица на няколко заседания на постоянни комисии към общинския съвет също бе прието застрояването на територия от близо 2 дка между улиците „Константин Кисимов“, „Панайот Ангелов“ и „Рафаел Михайлов“ и вдигането на 9-етажна сграда, плюс две подземни нива върху парцела, който държат община Велико Търново и ВТУ, а минимална собственост заради трафопоста притежава и енергото.

 

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОЕКТЪТ

 

ИЗГРАЖДАНЕТО НА КОКЕТНАТА СГРАДА ЩЕ СТРУВА 18 МЛН. ЛВ. ТЯ ЩЕ Е С ПЛОЩ ОТ БЛИЗО 14 ХИЛ. КВ. МЕТРА. За нея са замислени няколко подхода – откъм общината и изложбените зали, както и от север, откъдето започват стъпалата между кметството и факултета.

Финансирането на проекта е изцяло частна инвестиция на Европейска инвестиционна група, в която участват представители на бизнеса от Германия, Австрия, Италия, Македония, Сърбия и България – строителни фирми, банки и инвестиционни фондове. Проф. Христо Бонджолов представи идеята, чиято цел е да се обединят усилията на ВТУ, възможностите на бизнеса и обществената потребност от подобрение на инфраструктурата в центъра на Велико Търново. Предвидени са подземни паркинги с 350 паркоместа, 24 ателиета за преподаватели и студенти по изобразително изкуство, заседателна зала със 150 места, а на последния етаж е планиран ресторант с панорамна гледка към целия град.

Проектът за паркинг тук е още от 2008 година и негов автор е арх. Юри Любомирски. Тогава заради статута на бомбоубежището и факта, че то бе още държавна собственост, не успя да го реализира тогавашният кмет д-р Румен Рашев. През 2011 г. опита да го направи в мандата си и бившият ректор проф. Пламен Легкоступ, но също не успя. Дали властимащите в общината и ВТУ ще успеят при третия опит за изграждане на сградата, ще стане ясно в близко бъдеще.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *