Д-р Веселин Михайлов: "Обездвижването води до най-много ортопедични заболявания" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Д-р Веселин Михайлов: „Обездвижването води до най-много ортопедични заболявания”

Публикувана на: 23.10.2018г. 3559 прегледа

Обездвижването е най-честата причина за заболявания на опорно-двигателната система при хора от всякаква възраст и професии. Заседналият начин на живот уврежда гръбначния стълб, раменете, коленете, бедрата и т.н. и се отразява негативно върху сърцето, белите дробове и всички останалите органи. Все повече европейски статистики показват, че липсата на движения убива стотици хора, тъй като в съвременния живот все повече хора работят в офис и нямат време за спорт.

„Те са обездвижени и би било добре, че следват един маршрут на ходене от вкъщи до работното място. Ходенето е най-лесният спорт и при това е безплатно. Когато ви звънне телефонът, станете прави да говорите и после седнете. Може да звучи елементарно, но е първа крачка към решение на проблема.” Изкачването на стълби пък е особено полезно, затова следва да се пренебрегват асансьорите.

Хората трябва да се движат според възможностите си, включително и лежащо болните – които вече са спрели да стават. Те трябва да се движат в рамките на леглото – да се въртят наляво и надясно, защото тази физическа активност води до по-добър режим на работа на сърцето и всички останали системи в тялото.

Натрупаните килограми също са от ключово значение за болестите на опорно-двигателната система. Затова трябва да се избягват свинско и телешко месо, тестени изделия и сладкиши. Диетата също е вид лекарство и затова борбата със затлъстяването трябва да започне още при пазаруване в магазина.

Трябва да се консумират повече постни храни. Ако ви се яде месо – нека да е по-леко – пилешко, освен това риба и разбира се, плодове и зеленчуци.

В последно време предимно млади хора до 30 години все по-често се отдават на фитнес. За съжаление, част от тях прекаляват със спорта и вследствие на това се стига до травми. Затова, когато подрастващите решат да ваят тела в залата, непременно трябва да има фитнес инструктор, който да определи индивидуална програма за всеки, тъй като упражненията за един 14-годишен младеж и друг на 17 години следва да са напълно различни.

Снимка: авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *