Куфар, пълен с книги, тръгна на турне сред третокласници от СУ "Емилиян Станев" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Куфар, пълен с книги, тръгна на турне сред третокласници от СУ „Емилиян Станев“

Публикувана на: 23.10.2018г. 2283 прегледа

КУФАР, ПЪЛЕН С КНИГИ, ТРЪГНА НА ТУРНЕ СРЕД МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ІІІ „А“ КЛАС В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Инициативата е на класния ръководител на третокласниците Пролет Петрова, а идеята е до края на учебната година куфарът да обиколи всички деца.

„Прочетох за подобен проект, който реализират мои колеги в детска градина „Ален мак“ в Горна Оряховица“. Видях тази идея в материал, който излезе във в. „Борба“, и много ми хареса. Реших, че мога да го предложа на моите деца и те го приеха без никакви колебания. Искам да ги провокирам да четат повече и то да четат книжки, а не постоянно да стоят пред компютъра“, казва Пролет Петрова.

Тя намерила стар куфар и сложила в него първите пет книжки. Сред тях имало стихотворения, разкази и един роман. След това обаче малчуганите почти се скарали кой първи ще вземе куфара, затова се наложило да теглят жребий. Така случайността подредила поредността на момичетата и момчетата, които ще могат да отнесат куфара у дома си.

Всяко дете има право да задържи пътуващата библиотека седмица. След това връща куфара и във вторник, когато е часът на класа, трябва да разкаже коя книжка е прочело. Може да покаже рисунка, презентация или да прочете, ако е написало впечатленията си, но всяко дете е длъжно да представи пред останалите в класа коя книга е чело през изминалата седмица. Освен това трябва и да подари книжка на куфара.

Инициативата на ІІІ „а“ е нестандартен начин малчуганите да се включат в Националната седмица на четенето, която започна вчера. Тази година област Велико Търново е своеобразен домакин на инициативата на Министерството на образованието и науката. Официалното откриване беше в Свищов, а закриването ще е във Велико Търново с кръгла маса „Четенето продължава“.

През тази седмица във всички училища в областта ще има публични четения, състезания и срещи с автори.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *