Пастата за зъби е вредна за здравето | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Пастата за зъби е вредна за здравето

Публикувана на: 23.10.2018г. 1149 прегледа

Редовната употреба на пастата за зъби е вредна за здравето заради включена в нея съставка, унищожаваща полезната чревна флора на човешкия организъм, пише в. „Дейли мирър“.
Става дума за химическото съединение триклозан, което се използва като антимикробна и антигъбична компонента в пастата за зъби. Той е широко употребяван също в състава на тоалетните сапуни, дезодорантите, водата за уста и др. Триклозанът се абсорбира както от стомашно чревния тракт, така и през кожата. В крайна сметка той се изхвърля от организма чрез урината.
Но по своя път съставката предизвиква дисфункция на човешката микрофлора и унищожава „добрите бактерии“. А това води до заболявания от рода на диабета, сърдечносъдовите болести, артрит и разстройства на храненето.
Екипът на проф. Томас Шарптън от университета в Орегон провел многобройни експерименти с опитни рибки и тяхната реакция на триклозана. Веществото за пръв път е било използвано в болничните заведения през 70-те години на миналия век, а сега е едно от най-популярните бактерицидни и фунгицидни вещества.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *