Старата столица почете празника на своя гарнизон | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Старата столица почете празника на своя гарнизон

Публикувана на: 24.10.2018г. 884 прегледа

Инициативен комитет набира средства за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ РАБОТИ ПО ИДЕЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАМЕТНИК НА САВА МУТКУРОВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това съобщи миналата вечер зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев в поздравителното си слово по повод празника на Търновския гарнизон.

„Велико Търново е град, който е дал 34 генерали и двама адмирали на България. Сава Муткуров е роден в Търново и е първият български генерал, бил е и военен министър в правителството на Стефан Стамболов. Заслужава нашата почит и памет затова създадохме инициативен комитет, който вече работи и ще започне набирането на средства, за да реализираме идеята“, коментира проф. Камарашев.

Велико Търново почете празника на своя гарнизон с военен ритуал и поднасяне на цветя на паметника „Майка България“. Освен зам.-кмета проф. Георги Камарашев, пред насъбралите се търновци говориха още доц. Марко Златев от Националния военен университет „Васил Левски“ и проф. Михаил Харалампиев, преподавател във военния вуз и председател на комисията по образование в Общинския съвет във Велико Търново.

Доц. Марко Златев припомни, че празникът на военния гарнизон води началото си от 1914 г. и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургаз – Бунархисар през 1912 г. по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската армия по това време е ген. Иван Фичев, който е внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. Празникът е честван до 1947 г. и е сред най-важните и обичани за великотърновци. Традицията е насилствено прекъсната по политически и идеологически причини.

68 години по-късно – през 2015 г., честването беше възстановено по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и с подкрепата на Община Велико Търново, кмета Даниел Панов и Националния военен университет „Васил Левски”.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *