Внесоха в АПИ нов проект за магистралата Русе – Велико Търново с тунел под Арбанаси | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Внесоха в АПИ нов проект за магистралата Русе – Велико Търново с тунел под Арбанаси

Публикувана на: 24.10.2018г. 9861 прегледа

Новото трасе e със 140 млн. лв. по-евтино и с 20 км по-късо

ПРОЕКТИРАХА НОВО МНОГО ПО-ЕВТИНО И КЪСО ТРАСЕ ЗА БЪДЕЩАТА МАГИСТРАЛА ОТ РУСЕ ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Разработката вече е внесена в Агенция „Пътна инфраструктура” и ще бъде приложена и към материалите по делото, с което се оспорва оценката за въздействие върху околната среда на сегашния вариант на аутобана. Неин автор е един от най-добрите пътни проектанти у нас – инж. Румен Марков. Самият той е доработвал няколкото проекта на пътната агенция за същата магистрала. Инж. Марков ще представи лично пред обществеността проекта си, който предвижда и тунел под Арбанаси, на 25 октомври 2018 г. от 17:30 ч. в зала „Калоян“ на хотел „Болярски“.

Според анализа към разработката на експерта само годишната икономия от горива на пътуващите ще е над 8 млн. литра. Това се дължи предимно на по-късото трасе и удобния достъп до него с подходите от по-големите населени места. Намаленото време за пътуване, износването на гуми, амортизацията на превозните средства също ще снижи разходите за транспорт. По данни на председателя на АПИ инж. Дончо Атанасов техният вариант на магистралата, който е хем по-дълъг, хем засяга защитени територии и е много отдалечен от големите градове, ще струва 2 млрд. лева. Трасето, определено от инж. Марков, ще е поне със 140 млн. лв. по-евтино.

КЪДЕ ЩЕ МИНАВА МАГИСТРАЛАТА?

П

От тук бъдещата магистрала трябва да влезе в тунел под Арбанаси

о новия проект магистралата, която е наречена „Дунав – Марица“, ще е дълга 114 км и ще започва от Дунав мост. Сегашното трасе е с дължина от 134 км. Аутобанът на Марков дублира този на АПИ до с Иваново и Две могили. След това се отклонява югоизточно от Бяла и стига до пътен възел в Каранци и се пресича с АМ „Хемус“. Предвидени са още няколко пътни възела за връзка с Поликраище, Горна и Долна Оряховица, Дебелец и Килифарево. Трасето минава край железничарския град и излиза на запад от комплекса „Прити“, стигайки в подножието на Арбанаси, за да влезе в тунел с дължина 2,3 км и да излезе в край Присово, за да направи връзка с Дебелец и Килифарево. Проектантът предвижда и много по-малко мостове и виадукти, за разлика от наложения от агенцията вариант. Общата дължина на тези съоръжения от Русе до старата столица ще е едва 2,8 км. Основната част от тях ще са на територията на Горнооряховска и Великотърновска общини.

Още с определяне на доста по-дългото и отдалечено от общинските центрове трасе местният бизнес скочи и пожела да бъде определен нов и по-приемлив вариант за новата магистрала от Русе. Серия от протестни митинги срещу лошо разположеното трасе, наложено от Агенция пътна инфраструктура, се проведоха в Горна Оряховица и Велико Търново. Стигна се даже и до дело във Върховния административен съд. Дали Агенция „Пътна инфраструктура” ще се съобрази с мнението на бизнеса и обществеността и ще промени трасето на бъдещия аутобан, ще покаже близкото бъдеще.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Внесоха в АПИ нов проект за магистралата Русе – Велико Търново с тунел под Арбанаси"

 • 23.10.2018 в 15:50

  Ако има такава магистрала, трябва да се нарича „Янтра“. Магистрала „Марица“ вече има, а Дунав е крайната точка на магистралата и няма как да се нарече така.

  Отговор
 • 23.10.2018 в 19:11

  Дано да бъде одобрен този вариант! Чудовищно е да направиш висяща магистрала над Хотнишкия водопад…
  А както се мислеше да излиза при Момин сбор и да се спуска към Янтра – там по скоро става за селскостопанско летище, толкова е високо.

  Отговор
 • 24.10.2018 в 1:15

  От трън, та на глог! В статията има толкова подвеждаща информация!?! Първо, одобреният вариант не минава през защитени територии в нашата област. Пресича защитени зони от Натура 2000 и то минимално. Новият вариант също ще пресече такива, при това в по-голяма степен. Второ, ако тунела е дълъг 2,8 км, ще излезе преди Ксилифор, не край Присово. Преди това явно ще мине през местността Камъка, над Г. Оряховица. Та…от описанието излиза, че е предложена висяща магистрала над Първомайци, Г. Оряховица и Ксилифор. За Малки чифлик не става ясно, но няма как да не е близо. Голям гот! От вкъщи по чехли, директно на магистралата ще могат някои.

  Отговор
 • 24.10.2018 в 10:10

  Твърдо не, после ще ревете че ви шумяло понеже ви минавало покрай къщите. Варианта на АПИ е най- оптималния. Докато се правите на велики и обжалвате парите ще отидат за пътя Монтана – Видин и ще останете с пръст в устата и ще си карате с тировете по стария и тесен път.

  Отговор
  • 24.10.2018 в 11:09

   Иво, шуменско пиво,
   Оптимален няма превъзходна степен, ако има най-оптимален, значи оптималния не е оптимален.

   Отговор
 • 24.10.2018 в 15:50

  Не знам какъв проектант е този господин, след като го няма в списъците на „Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране“, т.е при българските Проектанти. Отделно, че никой не го е чувал в пътната сфера.

  Отговор
 • 24.10.2018 в 16:58

  Горна Оряховица традиционно е първи в класацията с най замърсен въздух и ако и магистралата мине оттам,може спокойно да предвидят и крило в болницата за онкологично отделение с повечко места!Хиляди тирове минават на ден и ще избълват тонове въглероден диоксид CO2,а това води до повишено окисляване,което неминуемо ще унищожава бавно ,но сигурно всичко което расте в съседство,както и прогресивно замърсяване на водата над и под земята.

  Отговор
 • 24.10.2018 в 19:38

  Искате да вкарате в града всичкият шум , прах и пепел от изгорелите газове и какъв туристически град ще сме тогава. Искате екология, електрически автобуси, филтри зо комините, а какво ппавите сега ще вкарате тировете в града , няма логика. Само шума не мога да си представя.

  Отговор
 • 24.10.2018 в 21:02

  Пълни безсмилици е това съобщение, като се има предвид реалната топографска снимка на района.

  Отговор
 • 25.10.2018 в 11:25

  Когато започне да се строи изведнъж ще бъде установено, че само тунелът ще струва 2млрд. 🙂

  Отговор
 • 31.10.2018 в 7:58

  Това е престъпление…да прекараш всичката тая воня и шум през града под местността „Камъка“, която е място за отдих и разходки на целия град!!! Вредвид постоянните западни ветрове и пределната замърсеност на града в момента….Тоя псевдо инженер е решил да изтрови целия регион…Твърдо против тая ЛУДОСТ! Абе не мога да разбера, като има железница и летище, от къв ЗОР се търкалят тия товари с тирове…та сега и аутобан по средата между Г.Оряховица и В.Търноро?! Та те старите пътище не се поддържат както трябва, пък ше си говорим за магистрали…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *