Масово уволнение в бившата „Червена звезда“ в Дебелец, 26 освободени от фирмата

Инспекцията по труда: „Имали сме жалби оттам, ще правим проверки”

ПЪРВОТО МАСОВО УВОЛНЕНИЕ НА РАБОТНИЦИ В РЕГИОНА ОТ ДОСТА ГОДИНИ НАСАМ Е ФАКТ. 26 ДУШИ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ БИВШЕТО ПРЕДПРИЯТИЕ „ЧЕРВЕНА ЗВЕЗДА“ В ДЕБЕЛЕЦ, КОЕТО ВПОСЛЕДСТВИЕ БЕ ПРЕКРЪСТЕНО НА „УНИМАШ“ И „ТМКо/ТЕЖКА МАШИНОСТРОИТЕЛНА КОРПОРАЦИЯ“, потвърдиха от Инспекцията по труда. Според шефката на ведомството инж. Невена Стефанова за махането на персонала е дадено уведомление, а работниците отиват на борсата. „Имали сме доста жалби и сигнали срещу фирмата, ще я проверим отново“, допълни тя. Случаят пък е прецедент за последните години. Последният собственик на някогашният машиностроителен гигант е белгиецът Филип Ромбалд, който държи и „Полихим“ – Варна.

„Унимаш“ – наследник на „Червена звезда“, бе раздържавен по линия на масовата приватизация. Предприятието, в което е имало над 2000 работници, се простира с цехове на площ от близо 200 дка в промишлената зона на градчето. „ТМКо“ взема част от завода преди 13 години и опитва да го спаси след разрухата. Новите собственици го преоборудват, инвестирайки близо 5 млн. с банкови кредити, но напоследък явно закъсват и се принуждават на масови уволнения.

ДО МИНАЛАТА ГОДИНА В ЗАВОДА СА РАБОТИЛИ 150 ДУШИ, НО ПОСТЕПЕННО ЧАСТ ОТ ПЕРСОНАЛА Е ПЕНСИОНИРАН ИЛИ ОСВОБОДЕН, ЗА ДА СЕ СТИГНЕ И ДО МАСОВАТА чистка в момента. В Дебелец се питат дали заводът ще заработи наново, или ще бъде разпродаден на части, но всички се надяват за активите му да се намери инвеститор, за да не се погубва.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *