10 четения

Търновска област е на второ място в страната по брой приемни семейства

135 са приемните семейства във Великотърновска област, отворили врати за деца, лишени от родителска грижа. Това нарежда региона на второ място в класацията за населени места у нас по брой двойки, изпълняващи тази социална услуга, след Варна, където те са 155.

Приемната грижа стартира през 2008 година като част от програмата за деинституционализация на малчуганите в сиропиталищата. Всички двойки, поели грижата за децата, са преминали одобрение от комисия, включваща юрисконсулт, експерт от отдел „Закрила на детето”, Регионална дирекция „Социално подпомагане”, Регионалния инспекторат по образованието и други.

Най-много деца са настанени при семейства в Павликени. Следват Горна Оряховица, Велико Търново, Стражица, Полски Тръмбеш и Свищов.

Всички приемни семейства получават заплата от държавата, чийто размер се определя според възрастта на детето, за което са поели отговорност. За малчуганите с увреждания, установени от компетентните здравни органи, се изплаща и добавка в размер 75 на сто от гарантирания минимален доход независимо от дохода на семейството.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *