Търновската община одобрена за финансиране на втори водещ проект

ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ НАВОДНЯВА ДАЖЕ И СЛЕД СЛАБ ДЪЖД, ЗАЩОТО КАНАЛИЗАЦИОННАТА МУ СИСТЕМА Е ПРАВЕНА ПРЕЗ 60-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК и не може да поеме целия дебит, коментира кметът Даниел Панов в отговор на питане за системните наводнения и липсващите шахти във Велико Търново. Според него капацитетът на каналите ни е изчерпан заради застрояването, новонаправените улици и междублокови пространства, заради които се формират значителни водни количества. Градоначалникът уточни, че общината вече е одобрена за финансиране за втори воден проект, който предвижда нова ВиК система за кварталите „Бузлуджа“ и „Чолаковци“, заедно с пречиствателна станция.

Според кметството общинската фирма „Зелени системи“ системно почиства всички шахти и дъждоприемници, които са затлачени с листа, строителни и битови отпадъци, което също допринася за наводненията. За последния месец са изчистени 32 шахти в кв. „Варуша“, 24 в „Триъгълника“ и 26 на „Пишмана“, както и над 70 по основните артерии и централната градска част.

Панов обаче уточни, че профилактиката на канализационната мрежа като цяло е ангажимент на водния оператор „ВиК Йовковци“.

ШАХТИТЕ СЕ СЛЕДЯТ ДАЖЕ С ВИДЕОДИАГНОСТИКА И ДЪЛБОЧИННИ КАМЕРИ И ЛОКАТОРИ, ЗА ДА СЕ ПРОВЕРЯВА ПРОВОДИМОСТТА ИМ.

Догодина на доста места в града предстои и подмяна на капаците на шахтите. Това ще се случи първо по цялото протежение на главните отсечки – „България“ и „Никола Габровски“, след което поетапно и по кварталите.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *