Във В. Търново представиха Националната програма за подобряване на оралното здраве на децата

Зъболекари от различни градове в страната се събраха на кръгла маса във Велико Търново по повод Националната програма за профилактика на денталните заболявания при деца на възраст до 18 години. Целта на срещата бе представяне на инициативите в кампанията и популяризиране на превенцията срещу орални болести сред малчуганите. Сред присъстващите бе д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Програмата стартира през 2009 година и обхваща всички елементи на оралното здраве при децата. Акцентът пада върху поставяне на силанти на първите дъвкателни постоянни зъби на малчугани от 5 до 8-годишна възраст. По този начин се пресича появата на ранни кариеси“, коментира д-р Шарков.

Амбицията на стоматолозите е българските деца да се радват на високо ниво на дентално здраве, като на хлапетата от скандинавските страни.

Д-р Шарков обясни, че силанизацията представлява запечатване на цепнатините по зъбите, в които се задържа храна и плака. Тези остатъци не могат да се отстранят само с миенето на зъби и предизвикват разграждане на емайла. Слагането на силанти дава 100-процентово предпазване от кариесите. Най-подходящият период за извършване на процедурата е до две години след пробива на постоянните зъби. Интервенцията е неинвазивна и напълно безболезнена.

„Силантите при децата се поемат от държавата и родителите не заплащат нищо за процедурата. От тях просто се иска да прояват здравна култура и да заведат децата си на зъболекар. Не трябва да забравят, че оралното здраве на подрастващите е неразделна част от общото им здраве“, коментира д-р Шарков.

Специалистът подчерта, че малки и големи трябва да спазват 5 основни правила за орална хигиена – редовно посещение при зъболекар, поне два пъти да мият зъбите си с флуорна паста, да използват зъбни конци за междузъбното пространство, правилно хранене, поставяне на силанти и поне веднъж годишно да ходят на профилактичен преглед.

Общо 349 деца от региона са били участници в Националната програма за силанизация през 2017 година. Общият брой на зъбите, на които са поставени силанти, е 1383. Стоматолозите, които извършват процедурата в областта, са девет, информира д-р Цветосавка Тихова, координатор на програмата в областта. Шест от тях са във Велико Търново, по един има в Елена, Стражица и Полски Тръмбеш.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *