Новини

За автономност на професията се обявиха участничките в седмата „Академия за акушерки” във Велико Търново

НАД 250 АКУШЕРКИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА ПРИСЪСТВАХА НА СЕДМОТО ИЗДАНИЕ НА ФОРУМА „АКАДЕМИЯ ЗА АКУШЕРКИ” във Велико Търново, който се състоя в рамките на три дни в края на миналата седмица. Събитието по традиция се провежда в старата столица, тъй като именно тук бе основан Алиансът на българските акушерки – организатор на проявата. Тя премина под мотото „Акушерската грижа за женското здраве”, а в програмата бяха включени лекции на уважавани професори и специалисти в сферата на акушерството и гинекологията. Отново имаше международно участие, като някои от представянията се случиха посредством интерактивна връзка.

Сред отчетените постижения на алианса бе двойното увеличение на членовете му и първи крачки към реализиране на една от целите – стартова заплата в размер на 900 лв.

„КАУЗА НА НАШАТА ГИЛДИЯ Е ИЗВОЮВАНЕТО НА АВТОНОМНОСТ НА ПРОФЕСИЯТА. Настояваме за възможността акушерките да имаме самостоятелна практика и да полагаме грижи за женското здраве така, както преди повече от 20 години съществуваше звеното женска консултация и патронажна грижа, в която акушерките имаха основна роля. Жените имаха възможност да контактуват с тях, да получават техните професионални съвети, а в момента женската консултация законово е регламентирана да се провежда от лекари под формата на ултразвукови прегледи”, коментира Тони Димова – зам.-председател на Алианса на българските акушерки.

Почетен гост на академията бе британската акушерка Джес Рийд, регионален консултант за майчино и детско здравеопазване в Лондон, която за първи път дойде на форума. Тя запозна участничките в темата „Подобряване на родилните грижи и 5-годишен план за развитието на родилната помощ”. Преди откриването на академията Джес Рийд посети акушеро-гинекологичното отделението на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново и филиала на Варненския медицински университет в старата столица.

Борчу Йотзал – зам.-председател на турската акушерска асоциация и консултант по кърмене, присъства виртуално и изнесе лекции на тема „Медицински проблеми по време на кърмене”.

Особено вълнуващ и въздействащ бе моментът на награждаването с приза „Българска акушерка” на 85-годишната Мария Петкова от село Врачеш, Ботевград. Присъствашите решиха единодушно да почетат жената с това отличие заради огромния й професионализъм и респектиращия 65-годишен стаж, който има като акушерка. Тя е най-възрастната представителка на професията у нас и дори все още помага за появата на пеленачета на бял свят.

Академичната част на академията стартира с проф. Милко Сираков от УБ „Майчин дом” в София с лекция на тема „Детска гинекология”. Темата на проф. Благовест Пехливанов бе „Преждевременно раждане”, доц. д-р Виктория Атанасова – „Грижа за преждевременно родени деца”, а на психолога Гергана Бенчева – „Прегаряне в акушерството”.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *