1500 еленски бута посрещнаха хилядите българи от цялата страна, които се стекоха за празника в балканския град

АТРАКТИВНА ВЪЗСТАНОВКА НА 200-ГОДИШНАТА ТРАДИЦИЯ ПЪРЛЕНЕ НА ПРАСЕ НА ТРАП СЕ ПРЕВЪРНА В НАЙ-ГОЛЯМОТО ШОУ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИКА НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ. Хиляди българи от различни краища на страната дойдоха в Елена, за да опитат прочутия деликатес. Тази година обаче те имаха възможност да хапнат и от последната кулинарна идея на Иван Звездев – суши с еленски бут.

„Това суши се прави с ориз, завит в еленски бут, нарязан на тънко – 1 милиметър. Човешка ръка няма как да нареже така бута, затова е най-добре да го направим на машина. Плънката е от свинско бон филе и крема сирене, а оризът е подправен с малко оцет. Много е проста тази рецепта и изключително вкусна. Направил съм я специално за празника в Елена с надеждата да изпъкна тук с нея и да впечатля младежите“, обясни Иван Звездев.

500 бройки суши беше навъртял кулинарят още преди да започне празникът, а след това с удоволствие направи и демонстративно още няколко рула. „Истината е, че този деликатес се приготвя и в Банско, и в Странджа, в много европейски страни, дори в Аржентина, но само еленският бут е естествено узрял. Европейският е с натриев нитрит или нитрат и то си го пише на етикета. Навсякъде си има специфика заради климата, защото истината е, че климатът прави бута, но само направеният в Елена може да стои 2-3 г., без да се развали и то без в него да има консерванти“, категоричен е майстор-готвачът.

200-ГОДИШНАТА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПЪРЛЕНЕ НА ПРАСЕ НА ТРАП БЕШЕ ДРУГАТА АТРАКЦИЯ, КОЯТО ЧАСОВЕ НАРЕД СЪБИРАШЕ ЛЮБОПИТНИ ЗРИТЕЛИ. Всъщност тази технология е на повече от два века, съществува много преди да измислят газовите бутилки и бензиновите горелки. Закланото животно се поставя на дървени пръти и над изкопан в земята недълбок трап. Трапът е пълен със слама, тя се запалва и колачите трябва много внимателно да следят кожата на прасето да се пърли равномерно, обясняват майсторите, които в събота направиха атрактивната възстановка. Мъжете признаха, че процесът е дълъг и доста трудоемък, но резултатът си заслужава. Обикновено между 3 и 4 часа продължава пърленето, след което кожата трябва да бъде остъргана първо грубо, след това и по-фино. И тогава започва разфасоването на прасето и отделянето на бутовете. Някога в Елена това пърлене се е правело почти във всяка къща и в процеса е била заета цялата фамилия.

Почти като легенда майсторите колачи разказват и това, че някога, когато балканджиите разфасовали прасето и отделяли бутовете, те осолявали месото. После го оставяли за около месец и половина в специален дървен съд. Като минат тези 40 – 45 дни, месото трябвало да остане за още десетина дни на открито, за да доизсъхне. Така напълно естествено се получава този специфичен вкус на еленския бут, чието име идва просто от факта, че по този начин бутът се приготвя само в Елена, а не защото месото е еленско.

1500 БУТА – С 500 ПОВЕЧЕ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА, БЯХА ПРИГОТВИЛИ ДОМАКИНИТЕ ЗА ТАЗГОДИШНИЯ ПРАЗНИК. Най-интересни за гостите се оказаха щандовете, където производители предлагаха от прочутия деликатес за дегустация. Иначе килограм бут стигаше на места до 30 – 35 лв., затова и доста често хората просто снимаха атрактивните щандове за спомен.

Кулинарна изложба, в която участваха групи от почти всички читалища в общината допълваше атмосферата на празника и пъстрия площад в Елена. Десетки сергии с ръчно приготвени сувенири, мед, билки, подправки, различни вина и какво ли още не привличаха вниманието на гостите, за които през трите празнични дни непрестанно работеха скари с вкусни изкушения.

„За седма поредна година Община Елена провежда този празник в партньорство с местния Съвет по туризъм. Еленчани са гостоприемни, знаят как да посрещат гости, особено когато има празник и той е посветен на най-известния ни деликатес – еленския бут. Но освен това, ние имаме много с какво да се похвалим, затова опитайте повече неща, забавлявайте се“, каза при откриването на празника кметът на Елена Дилян Млъзев. И припомни, че еленският бут е включен в Съкровищницата на вкусове на Slow Food заедно с още над 3000 уникални храни от цял свят.

В събота кметът на Елена посрещна много свои колеги кметове, народните представители Валентин Ламбев, Весела Лечева, Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, областния управител проф. Любомира Попова. Почти всички те се включиха и в кулинарната надпревара за най-сръчно и бързо приготвено ястие със свинско месо, която бе спечелена от Станислава Стоянова.

Веднага след официалното откриване започна и празничната програма, в която участваха еленски самодейни състави, Ана-Мария и оркестър „Закс“, мъжката фолклорна група „Дъбене“, Ивелина Колева. В приключенската игра „По следите на изчезналия бут – 2” се включиха 29 отбора от цялата страна. Със 79 от 80 възможни точки голямата награда – еленски бут, спечели отборът с колоритното име „Софийски прасета“. Награди имаше и за всички останали участници в играта. Съботната вечер приключи с концерт на оркестър „Канарите“ и с пищна заря.

В неделя в празника се включи и Мартин Трухчев, когото всички познават от телевизионното шоу „Хелс китчън”. Той приготви традиционна еленска гозба пред очите на хиляди гости. Празникът завърши с концерт на Сунай Чалъков.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *