Книжка дневник „Аз живея” за здравословно хранене при децата разработиха от Задруга за чиста храна

ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ЕЖЕДНЕВНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦА „АЗ ЖИВЕЯ” РАЗРАБОТИХА И ПРЕДСТАВИХА на брифинг в събота във Велико Търново участници в Задруга за чиста храна. Книжката дневник е част от кампанията на организацията за здравословна революция сред подрастващите и вече се продава в повечето книжарници у нас. През ноември членове на сдружението ще работят съвместно с министерство на образованието за разпространение на изданието в училищата.

„Това е модерна книжка за деца на възраст от 8 до 18 години. Написана е по съвременен начин на езика на децата и е под формата на тетрадка, за да може да се носи в раницата. В нея са поместени 11 интересни статии и рецепти, разписания за деня, които да се попълват. Съставена е изцяло в игрова форма и нося информация за пълнозърнестите храни, пиенето на вода, витамините и т.н.”, обясни председателят на Задруга на чистата храна, диетологът Филип Хайвазиян.

В книжката има две анкети – една в началото и друга в края, за да може да се отчете промяната, която се е случила с детето в рамките на кампанията. Материалите е ежедневника започват в хартиеното издание и продължават в интернет платформата „Аз живея“. В нея организаторите провокират децата към различни форми за двигателна активност, да си приготвят сами храна, използвайки клипчета, в които се демонстрират рецептите от ежедневника. Всяка седмица има по едно живо предаване по темата, а цялата кампания се подкрепя от влогъра Боян Тодоров.

„Предвидени са награди за участниците, които изпълнят зададените задачи като правене на питки например. Голямата награда е мобилен телефон. Използваме стимулите, които ги вълнуват, за да променим хранителните им навици и да осъзнаят колко е важно всъщност да се хранят здравословно”, обясни Олга Христова, педагог и съавтор на книжката.

„ЦЕЛТА НИ Е ДА ВЪЗПИТАМЕ НОВО МИСЛЕНЕ В ПОДРАСТВАЩИТЕ, като ползваме различни подходи и инструменти. Няма как да пренебрегнем ролята на интернет и социалните мрежи, новите устройства, трябва да заговорим на езика на децата, но да ги насочваме към полезни и важни за тях теми”, заяви Георги Славейков, член на УС на сдружението и голям производител на биолимец.

„ИСКАМЕ ДА ИЗГРАДИМ МРЕЖА ОТ ЗДРАВЕТВОРЦИ. Ще влизаме в училищата и ще говорим по темата, но не само това. Предвидили сме кулинарни работилници, за да могат децата да видят нагледно какво е полезно за тях и как да си го приготвят сами. Ще информираме защо е по-добре да се използва брашно от лимец, вместо обикновеното бяло, защо кафявата захар е полезна, какво представяла глутенът и т.н.”, коментира биологът Мая Кубратова.

Всички здраветворци ще преминат специално обучение.

Към момента обединението има създадени 9 продукта еталони със символа на организацията, сред които соленки, бисквити, пълнозърнести и сусамови брашна.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.