Проф. Пламен Павлов отличен с почетен медал и грамота от кмета на Велико Търново

100 учени и преподаватели от 13 страни участваха в международната научна конференция „България, българите и светът”

ПОЧЕТЕН МЕДАЛ И ГРАМОТА, ИЗДАДЕНИ ПО СЛУЧАЙ 110-ГОДИШНИНАТА ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ, ПОЛУЧИ ПРОФ. ПЛАМЕН ПАВЛОВ. Лично кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Павлов връчи отличията на учения по време на официалното откриване на Международната научна конференция, посветена на неговата 60-а годишнина.

„Проф. Пламен Павлов е учен, за който историята не е само наука, а е кауза. Той е от хората, които ни напомнят, че нашият народ е дал много на света, че има защо да се гордеем, че сме българи. Учените като него са богатство за България. Ние трябва да познаваме нашите корени, националните ни герои, най-важните исторически събития, да възпитаваме в дух на родолюбие нашите деца. Благодаря на проф. Павлов и на неговите колеги от Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, че правят именно това“, каза в приветствените си думи кметът на Велико Търново.

„Благодаря на кмета за всички конференции, които домакинстваме, особено за тази, която бе по повод 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен. На нея присъстваха голяма част от гостите, които и днес са тук и това е знак, че се утвърждава една традиция – 26 октомври да се превърне в нашия национален календар в Ден на българското възкресение“, коментира проф. Павлов.

100 УЧЕНИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ОТ ОЩЕ 12 ДЪРЖАВИ ПРИСТИГНАХА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, ЗА ДА УЧАСТВАТ В НАУЧНИЯ ФОРУМ, КОЙТО Е НА ТЕМА „БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРИТЕ И СВЕТЪТ. Владетел, държава и църква в средновековните Балкани“. България е представена от експерти от всички научни институции, а световната историческата наука от учени като проф. Димитрий Поливяний от Русия, проф. Радивой Радич от Сърбия, проф. Патрик Льока от САЩ, проф. Мирослав Лешка от Полша, който е най-големият познавач на родната история от времето на Симеон, а също и големите български историци акад. Васил Гюзелев, проф. Христо Матанов, проф. Милияна Каймаканова, доц. Георги Николов, проф. Илия Илиев. С доклади се представят водещи български археолози, сред които проф. Николай Овчаров, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Хитко Вачев, проф. Константин Тотев, доц. Константин Дочев.

Всички научни материали от конференцията ще бъдат издадени в двутомник, който ще влезе в международния литературен обмен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.