Протестът свали цената на горивата във Велико Търново с 5 – 10 стотинки

ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ СЕ ВДИГНАХА НА БУНТ СРЕЩУ ПРЕСКЪПИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА В ГРАДА, СЪБРАХА ПОДПИСКА И СЕЗИРАХА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ заради картела на местните вериги. Броени часове преди митинга, който се състоя на паркинга срещу „Била“, дизелът и бензинът по бензиностанциите на болярския град пък започна да пада и слезе с 5 – 10 стотинки под фрапиращите си цени от петък, които изкараха хората на улицата, признаха и самите митингуващи. След гневни публикации в социалните мрежи и публикуване на касови бележки, доказващи, че разликата в горивата на едни и същи вериги в старата столица и съседни градове достига до 30 стотинки, близо 300 недоволни се събраха на протест. Сред тях имаше и доста представители на местната и централна власт.

В 17 ЧАСА В ПЕТЪК – 26-ТИ ОКТОМВРИ, РАЗВЕЛИ БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА, ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПРЕСЯКОХА НА НЯКОЛКО ПЪТИ ЗЕБРИТЕ НА ПЪТЕН ВЪЗЕЛ „КАЧИЦА“, а преминаващите шофьори ги поздравяваха с клаксони. Независимо от неудобния час импровизираният митинг успя. Организаторите бяха леко разочаровани, че нямаше по-голямо присъствие, но по същото време бе организиран и друг протест, свързан с безобразните действия на вицето Валери Симеонов. Все пак великотърновци показаха на България как могат да отстояват интереса си и да се противопоставят на картелите. Според организаторите, ако институциите не реагират и цените не се изравнят, протестът ще продължи. Според тях първият е протекъл мирно и е само предупреждение.

„Не е нормално цените във Велико Търново да са най-високи от цяла България и във всички други бензиностанции да са еднакви. Когато обявихме протеста, цените бяха 2,54 лв. за литър. В момента на обявяването на протеста имаше ефект – цените паднаха с 5 ст. Сега пак са същите. Няма логика различни пазарни играчи да обявяват еднакви цени”, заяви организаторът на протеста адвокат Пламен Копанов. „В българското общество в момента има натрупано огромно недоверие. Не можем да докажем, че има картел, но виждаме, че цените растат главоломно във всички аспекти, включително и в горивата”, коментира Мартин Карагеоргиев – друг участник в протеста. „Държавата трябва да се произнесе дали има картели, не казвам, че има. Литър бензин трябва да бъде съобразен с цените на суровия петрол, който в момента е 73 долара на барел, колкото е бил в края на юли. В края на юли цената беше 2.20 лв. Сами си направете сметката“, сподели още Копанов. „В момента обществото ври и кипи, поради факта, че не само доходите са ниски, а има и несправедливо отношение на властта към хората. Хората тук смятат, че има някакво негласно споразумение. Това, естествено, не може да бъде доказано, но самия факт, че днес цените бяха намалени с шест стотинки показва, че има такова споразумение“, коментираха участници.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *