martineli

martineli

ВТУ с амбиция да направи в Македония първия филиал на чуждестранен институт

РЕКТОРЪТ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ УЧАСТВА В XIV СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, която тази година се проведе в македонската столица Скопие. Пред повече от 50 български медии от цял свят, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора проф. Хр. Бонджолов представи възможностите на Великотърновския университет, свързани с обучението на български и чуждестранни студенти и докторанти, както и начините за обучение на българи, живеещи в чужбина.

„Ние се опитваме да направим първия филиал изобщо на чуждестранен университет на територията на Република Македония. Очакваме съвсем скоро решението на македонското правителство, което да даде разрешение това нещо да се случи. Много се надявам, че в близко време ще имаме новина и тя ще е положителна“, каза ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

До този момент във Великотърновския университет има записани 38 докторанти от Македония и Косово. Първите планирани магистърски програми са англицистика, регионално развитие и приложни компютърни науки. Заявени са 100 места, като инициативата се реализира със съдействието на Международния славянски университет „Г. Р. Державин” – гр. Свети Николе, Македония.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *