Д-р Румен Рашев – три мандата кмет на община Велико Търново: „Като престанах да съм кмет, изгубих много „приятели“

Д-р Румен Рашев досега е единственият кмет на Велико Търново, успял да ръководи общината в три последователни мандата и то след избори. Преди да седне в кметския стол, е бил зам. областен управител на Ловешка област, а после и губернатор на новосъздадената Великотърновска. Мнозина го изтъкват като един от най-добрите градоначалници в историята на града, но самият той не крие, че покрай кметуването си е навлякъл и доста проблеми, което също счита за нормално. Един от най-големите му е 6-годишното ходене по съдилища по повдигнатото му обвинение за престъпление по служба и ощетяване на общината с 423 489 лева. В крайна сметка той бе напълно оправдан на всички инстанции и на свой ред осъди прокуратурата за 40 хил. лв. заради причинените му вреди. Д-р Рашев излезе с чест от ситуацията и вече от позицията на мъдростта простичко казва: „Не пожелавам нещо подобно даже на враговете си”.

В МОМЕНТА БИВШИЯТ КМЕТ, УПРАВЛЯВАЛ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ 1999 Г. ДО 2011 Г., РЪКОВОДИ ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В ДРАГИЖЕВО. Изключително горд е с този си проект, който намира и за доста успешен, а в момента заедно със съсобствениците – инж. Банко Банков и адвокат Митко Минев, даже планират разширение. Още в началото на третия си мандат пред всички Рашев оповестява, че той ще му е последният. Малцина повярваха, а други помислиха, че се шегува. „Още не бях приключил третия си мандат, когато Банко Банков и Митко Минев разговаряха с мен и ми предложиха да поема това начинание. Съгласих се, защото имам опит в социалната сфера, а и моето образование е от голяма полза за дома. Работата ми в момента е повече медицинска, отколкото социална дейност. Хората идват при нас и от нужда, а не само от самота. Спомням си деня, в който настаних първия пациент, а за щастие, той е при нас и до ден днешен “, обяснява д-р Рашев. В момента той и екипът му обгрижват 55 души. Като редови гражданин вече д-р Рашев не крие нотката си на разочарование, че напоследък от сегашната местна власт не го търсят достатъчно. Няма как обаче и да не е горд с факта, че изцяло негови кадрови открития са важна част от сегашния екип на Даниел Панов. Зам.-кметът Снежана Данева е плътно до Рашев още от областната администрация, а сега е заместник-кмет. Мариела Цонева ръководи дирекцията по евроинтеграция и отговаря за всички общински проекти. Главният архитект на Велико Търново Николай Малаков също е кадрово попадение на д-р Рашев. Същото може да се каже и за доста шефове на дирекции и отдели в сегашната администрация, а даже и за самия кмет Даниел Панов, чиито качества забеляза пръв д-р Румен Рашев, за да го предложи и утвърди като директор на най-успешната общинска фирма – „Царевград Търнов“. Доволен е много и от факта, че най-успешните проекти, реализирани през последните години в общината, са негова заслуга. Мнозина си спомнят и какво пожела при предаването на местната власт на Даниел Панов – да се научи да казва „Не!“, защото най-лесният път към провала е да се мъчиш да угаждаш на всички. Няма как да подмине и факта, че доста от неговите противници от БСП, които през годините са му причинявали много главоболия, вече публично признават, че са грешили или са робували на други интереси или партийни догми.

ДАЛИ ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРАМ ОТНОВО ЗА КМЕТ?

Скромно отбелязва, че от сегашна гледна точка не би го направил, защото проектът със старческия дом го удовлетворява. Но пък човек никога не бива да се зарича за каквото и да било. Догодина през март ще направи 64 г. Уинстън Чърчил е спечелил войната на 65, а сегашният американски президент Тръмп е активен и на 75-годишна възраст. Допълва, че избягва да се зарича, защото все пак е политик. По-любопитното е, че доста хора по улиците още му казват „кмете”, а имало дори и такива, които наистина не знаели, че вече не е управленец – години, след като се отказал, смее се Румен Рашев. Намира, че хората харесват сегашния кмет Даниел Панов и той има реален шанс да продължи да управлява още. Не крие, че много пъти са го питали за това какво му е мнението за управлението на Панов и дали би участвал в избори, защото явно присъствието му в местната власт интересува обществеността и това е нормално. „Пристрастен съм и смятам, че гражданите сами трябва да преценяват дали едно управление ги удовлетворява, или не“, подчертава бившият градоначалник. Не крие, че след като е престанал да бъде кмет, доста хора са престанали да му бъдат „приятели“. Категоричен е, че за всеки градоначалник е важно да спазва „мъжка дума“ – нещо, което е верую и на доста жени с „мъжка дума“. Няма как да не го блазни и фактът, че след управлението си е оставил проекти за близо 200 млн. лв., а преките инвестиции в инфраструктурата на града, както и нереализираните в мандатите му разработки, са актуални и досега. Припомня, че много хора вече са забравили 1999 г. – първата година на първия му мандат, но тогава е било подменено уличното осветление и градът светнал, а това е довело до разширяване на търговията и подем в строителството. Постепенно Велико Търново започва да мери снага и с най-големите български градове. Изтъква, че не харесва част от политиката на ГЕРБ с акцент – привлечени евросредства, а не стимул и създаване на добавена стойност от икономиката на съответния град.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Д-р Румен Рашев изтъква като едно от най-важните постижения в мандата си изработването на Общ устройствен план и такива за цялата стара част на града от арх. Петрович. Категоричен е, че местната хазна трябва да се пълни от данъци и такси, чието изразходване да подлежи на ефикасен контрол. По тази логика за трите му мандата бюджетът на града е скочил почти с 4 пъти. Пустеещи общински територии бяха дадени за управление с конкурси и от построеното в тях се акумулираха свежи приходи в хазната под формата на данък сгради и такса смет. Именно в неговото управление експерти от американския град Голдън направиха проект за нов градски център в старото военно училище, за който се говори и досега. Впоследствие той е развит от проф. арх. Иван Никифоров, за да може община Велико Търново да кандидатства за финансиране и да реализира първия си воден проект.

Тепърва ще има глад за хубави промишлени и жилищни терени. Част по-скоро трябва да се помисли и за развитие на района около Старата болница, както и за справяне на проблема с трафика и паркирането, което е видно за всички. „Както обичам да казвам, имам идеи за три живота, а не за три мандата, но Господ ни е отредил активно време и е разпределил всичко“, подчертава бившият градоначалник.

РУМЕН РАШЕВ – ГОРД ДЯДО И МАЙСТОР ДЪРВОДЕЛЕЦ

Той става рано и всеки ден има какво да прави. Не е безделник, не си губи времето по кръчми или в празни разговори. Често прави гимнастика и иронизира себе си, че един мъж към 60-те трябва да се грижи за визията си. След сутрешното раздвижване Румен Рашев от няколко месеца насам поема за Драгижево. Повечето политици и управленци са с „вързани ръце” и смятат, че е срамно да могат сами да си лепят теракота, да си поправят казанчето в тоалетната, контакта или печката.

За Румен Рашев това не се отнася. Даже и докато е бил под светлината на прожекторите, малцина знаят за едно тайно хоби на управлявалия в три последователни мандата града бивш кмет. Д-р Румен Рашев не само може да лекува, да печели проекти и да ръководи администрация, но е и изкусен майстор дърводелец. Обработката на дървото му дава покой и отмора, особено когато е на вилата си в Габровци. Заедно със съпругата си д-р Румяна Съботинова, която ръководи Спортния диспансер в града, се грижат и за двамата си внуци, помагайки на сина и снахата. По-големият, който е на 11 години, носи трите му имена – Румен Георгиев Рашев. Виктор е шест години по-малък, но също винаги търси компанията на дядо и баба, които пък с удоволствие ги водят и взимат от училище и детска градина.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.