Сръбската акушерка Марина Игов споделя опит с българските си колежки

Акушерката Марина Игов бе сред международните участници в седмата „Академия за акушерки“, която се проведе във Велико Търново миналата седмица. Тя подкрепи българските си колежки в мисията за извоюване на автономност на професията и увеличение на възнагражденията. Марина сподели пред „Борба“ за модела на работа, който се прилага в родната й страна и уточни, че и там ситуацията не е розова. По нейни думи сътрудничеството на специалистите в акушеро-гинекологичната помощ в двете държави датира от няколко години и ползите са големи, тъй като обменът на опит категорично повишава качеството на предлаганата услуга.

Марина казва, че в Сърбия акушерките са многофункционални и е напълно в рамките на нормалното те да помагат във всички сфери на здравеопазването. Основното, на което се набляга, е медиците, акушерките и медицинските сестри да работят като екип. Тандемът се води по единен стандарт по акушерство и гинекология, какъвто в България все още не е въведен.

В Сърбия акушерките също нямат автономност и това е една от основните цели, за които се бори съсловната организация.

„Акушерките и медицинските сестри не получават адекватно заплащане за труда си. Това е една от причините за недостига на медицински персонал и изтичането на кадри към Германия и останалите модерни европейски страни“, смята Марина.

Г. ИЛИЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *