Приложение Полски Тръмбеш

Читалището в Раданово стана на 135 г., радва селото със свежи идеи и изяви

Сред гостите е била и кметицата на силистренското село Шуменци, облечена в народна носия

Народно читалище „Светлина 1883” в Раданово празнува 135 г. от основаването си. То е основано от родолюбиви радановчани и в продължение на 135 г. е храм на българската духовност, съхранява спомените на отминалите времена и отстоява на превратностите. В началото читалището се е казвало „Напредък”, но през 1923 г. променят името на „Светлина 1883”. Будни жители на селото в лицето на Тодор Атанасов (Маджара) и Дончо Петров (Гърка) събират средства и закупуват книги, с което се поставя началото на библиотеката. Тя в момента наброява над 14 000 тома от различни отдели. За библиотека тогава е служила една от стаите на старото кметство. Книгите били в сандъчета и се местили от стая в стая. От 1949 г. до 1992 г. се намира в дюкяна на дядо Тодор Копаранов.

От 1992 г. до 2009 г. библиотеката е разположена на първия етаж в новата сграда, построена за читалищен дом. На 27 април 1983 г. се прави първата копка за построяването на новата сграда и се отбелязва 100-годишнината от основаването на читалището. Тогава министерство на културата награждава читалището с орден „Кирил и Методий” I степен. За да може днес всички жители да празнуват в новата сграда. Салонът и библиотечните помещения са завършени през 2009 г.

Първият самодеен състав е театралният състав, основан през 1898 г. Първото представление е „Преминаването на Ботевата чета през Дунав и битката на връх Вола“, второто представление е през 1904 г. – „Многострадалната Геновева“, и така се представя пиеса след пиеса. В началото женските роли се изпълняват от мъже, но по-късно идват учителки, които активно се включват в театралния състав. През 1946 г. читалищната дейност се разраства с нова сила. Поставя се началото на втория самодеен състав, а именно хоровият състав с ръководител младата и енергична учителка Евангелина Иванова.

През 1958 г. се образува и танцов състав с ръководител Тодор Кузманов. През 1963 г. се формира естрадно-сатиричен състав с ръководител Йосиф Христов. В момента читалището има следните състави – група за народни песни, група за стари градски песни, група за възрожденски и патриотични песни, автентична група, група за хумор, ромска група, група за художествено слово, детска група за танци, песни и рецитали. Групите участват в различни фестивали и вземат все първи места. С театрални постановки участват в Свищов, Нова Загора, Драганово. Читалището работи активно по програмите си „Дни и вечери край огнището“, „Пролет край Янтра“, за летния културен отдих на децата, младежта и възрастните, Седмицата на детската книга и изкуствата за деца, разказва председателката на културната институция Мария Кузманова, която представи доклад за 135-годишнината. Празникът бе уважен от ръководството на общината, от кметовете на селата. Най-атрактивният гост обаче е била кметицата на с. Шуменци, обл. Силистра, която всеки понеделник ходи облечена в национална носия на работа. Така Калина Михайлова е уважила и празника на читалището в Раданово.

Мария Кузманова поздрави присъстващите със стихотворението си „Раданово”. Танцова група „Цвете”, която включва най-малките самодейци с ръководител Антония Хайдарова, поздравиха гостите с танц.

ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ ИЗЯВИ НА ЧИТАЛИЩЕТО ТАЗИ ЕСЕН Е БИЛА по проекта, който се реализира с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България” и се казва „Да четем заедно”. Освен изложба от ябълки, круши, дюли и грозде децата са рецитирали свои стихотворения и са пели за есента. Програмата е била посветена и на 5 октомври – Деня на учителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *