Никола Борисов 34 г. е бил катаджия, синът му върви по неговия път и в лова | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Никола Борисов 34 г. е бил катаджия, синът му върви по неговия път и в лова

Публикувана на: 31.10.2018г. 52 прегледа

Едно време в Полски Тръмбеш имало само три пътни знака, а пияните зад волана били изключение

 

НИКОЛА БОРИСОВ Е НА 75 Г. И Е БИЛ ПЪТЕН МИЛИЦИОНЕР И ПОЛИЦАЙ ЦЕЛИ 34 ГОДИНИ. Всички му викат Косето. Годините на бившия подполковник не му личат, защото е ловджия и обича да върви пеша. По неговите стъпки върви и синът му Марин Борисов. 46-годишният полицай сега е началник на пътния контрол в Полски Тръмбеш. И също е запален ловджия като баща си.

Борисов старши е в Полски Тръмбеш от 1969 г. Тогава е започнал работа като автоконтрольор, пенсионер е от 2002 г. За него един пътен полицай трябва да знае всичко, да познава всички и да е наясно с правилата и законите, за да дава съвети, а не само да наказва. Работата му в МВР започва, след като е харесан от ведомството и една година е работил в старата столица. Преди да влезе в системата на вътрешното ведомство, е бил инструктор във В. Търново. После бил харесан и така се хванал с МВР-то, за което въобще не съжалява.

КОГАТО ЗАПОЧНАЛ РАБОТА, ИМАЛО ОСНОВНО МОТОЦИКЛЕТИ, МОТОПЕДИ И ВЕЛОСИПЕДИ. Леката кола била „Москвич”, а с модел 403 той е ходил през 1968 г. в столицата да охранява масови мероприятия. Като започнал в Полски Тръмбеш, Никола Борисов бил зад волана на „Москвич 408„. И до днес помни колегата и смените по главния път В. Търново – Железарци. После се променила структурата на КАТ и той останал в Полски Тръмбеш, където първо било подучастък.

Зачислили му мотоциклет „М 72“ с кош, който бил най-модерното возило за онова време от 750 кубика и 28 коня. Руската машина вършела чудесна работа.

„Това беше много хубава машина, която респектираше. Респект имаше към милицията и към обществото едно време. Глобявал съм партиен секретар за каране без каска от Павел и активен борец. Той беше с мотопед „Балкан”. След време обаче той стана началник на полицията във В. Търново, а ние се водехме към Първо районно. Един ден ми вика: „Косе, ние с тебе ще имаме разправия“ и аз изтръпнах. Викам си, сега ще ми отмъсти за глобата. Той обаче ме похвали, че съм бил прав и така е трябвало да действам с нарушител независимо кой е той”, разказва Никола Борисов. Той казва още, че никога не са му предлагали рушвет и през ум не му е минавало да си поиска такъв. Хората в малките селища се познават и така трябва да бъде, а едно време нарушенията били малко. Сред малките подвизи на дългогодишния служител на МВР е залавяне на трима бегълци от казармата в района на Каранци. Те били избягали с джип, а той участвал в задържането с класната си машина с кош. За това е получил служебна благодарност, а по това време дирекцията се управлявала от емблематичния Радул Минчев.

ДНЕС БИВШИЯТ КАТАДЖИЯ КАРА ЛАДА НИВА, ЗАЩОТО ТЯ върши идеална работа по време на лов. Ловът и семейството сега са основната страст и любов на Косето, както го наричат всички. Освен това е и пчелар, а кошерите се намират в Каранци, за което ладата също върши идеална работа. Сега има около 40 кошера, за което му помага цялата фамилия – двамата синове. Марин Борисов е поел поста на баща си и сега е главен катаджия в общината и запален ловджия. Другият син Борислав е военен и е бил преподавател във военното училище във В. Търново. Сега работи в София в министерството на отбраната. Марин също е бил военен, но като закрили поделението, станал полицай. Борисов има трима внуци момчета и се гордее с тях. Съпругата му Виолета е била цял живот учителка.

„Аз съм ловджия откакто се помня, още от малък, и така е било в рода ми. Убивал съм доста диви прасета, имам и трофеи, но не са елитни, за златен медал. Моите са по-малки. Ловувам в дружинката в Каранци, където сме 40 души. Бил съм 17 г. председател, но сега вече е Христо, който пък е пожарникар. В началото на този сезон нямаме удари, но може и да се случи”, с усмивка споделя още Косето. Въпреки своите страсти – лов и пчели, на него най-голямо удоволствие му доставя да е със семейството си.

Младият катаджия от Народната милиция.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!