Област Велико Търново е готова да посрещне зимата

Общините от област Велико Търново са готови за зимата и имат техническа възможност за осъществяване на снегопочистване по пътните мрежи. Координацията между всички институции е много добра и обменът на информация както между общините, така и между всички териториални звена и съседните области е денонощен, стана ясно на вчерашното заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. В готовност да се справят с възникването на сложни ситуации са структурите на ОПУ, РД ПБЗН, РЗИ, КАТ, ДАИ, Вик „Йовковци”, Център за спешна медицинска помощ и Басейнова дирекция – Плевен.

Във всички детски заведения и училища са осигурени необходимите количества горива за отопление, вече са подписани договори с фирми за снегопочистването и поддържането на общинските пътни мрежи в градовете.

Осигурени са три роторни снегорина и един „БАТ“ на дежурство в Свищов, 19 трактора, 49 комбинирани автомобила за разпръскване на пясък и почистване на сняг, 4 пясъкоразпръсквача, 5 лугопръскачки и 14 товаръчни машини.

„Необходими за областта са 22 000 т инертни материали, 3500 т сол и 70 т сухи химически материали. Към момента са осигурени 100% от солта и около 70% от инертния материал. Направена е хоризонтална маркировка на Прохода на Републиката и по главния път София – Варна, предстои по пътя Русе – Велико Търново и Плевен – Бяла. Изсичат се храсти по пътища със затруднена видимост, ще се следи за изправността на светлините на автомобилите и оборудването им със зимни гуми“, каза инж. Петя Каразахова, директор на Областно пътно управление.

78-те училищни автобуса в 47 училища в областта са минали технически прегледи и имат зимни гуми. Училищата в областта имат осигурено гориво за зимния сезон.

Направени са поръчки за инертни материали и сол, като голяма част от тях вече са доставени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *