93 четения

Община Велико Търново намалява данъка за най-масовите нови коли

Налогът зависи от замърсяването, най-старите трошки ще са с най-висок

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТОТАЛНО ПРЕОСМИСЛЯ ДАНЪЧНАТА СИ ПОЛИТИКА ПО ОТНОШЕНИЕ НА АВТОМОБИЛИТЕ И ЖИТЕЛИТЕ Й ВЕЧЕ НЯМА ДА ПЛАЩАТ НАЙ-СКЪПИТЕ НАЛОЗИ В СТРАНАТА, РАЗБРА „БОРБА“. От кметството са избрали да обложат автомобилите според степента на замърсяване и вече возилата няма да се поставят под общ знаменател. Местната администрация прави жест към собствениците на най-масови МПС и за тях данъкът даже ще бъде намален. Експерти от кметството запознаха „Борба“ с планираните ставки. Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе утвърдена за догодина. Според запознати данъкът се изчислява на база киловати и конски сили, след което се умножава по коефициент за възраст и друг такъв за степента на замърсяване, за да се стигне до крайната сума. Последният критерий – екологичният, де факто определя и отстъпката.

От великотърновското кметство подчертават, че данък МПС, който постъпва в хазната на града, е вид имуществен, а не пътен данък. Логиката за него е, че каращите по-скъпи коли трябва да плащат повече. От идната година степента на замърсяване ще се доказва не с наличие на катализатор, а по т.нар. „евро сертификат”. Новост за Велико Търново е въвеждането на екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности. Накрая глобалната сума пък отново се умножава по коефициент, в зависимост от „евро стандарта” на МПС. Най-ниски са стойностите за автомобили категория „Евро 6“, които се умножават по коефициент от 0,4 до 0,6, което означава отстъпка от 40 до 60%. За тези с Евро 1, крайната сума от налога ще се умножава по 1,2, за Евро2 – по 1,1, Евро3 – 1, Евро4 – 0,8, Евро5 -0,6. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен екостандарт, ще плащат до 60% по-нисък данък. За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените обаче сумата може да достигне до 170 лв. Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г.

Мощните коли обаче ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 300 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум „Евро 4“ – тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%. Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.

НОВИТЕ СТАВКИ ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

За автомобили до 55 киловата досега облогът бе до 1,20 на киловат, а в старата столица планират той да е 60 стотинки. МПС от 55 до 74 киловата, които също са сред масовите, ще бъдат облагани вместо с 1 – 1,10 с 81 стотинки. Ставката за коли до 110 киловата от 1,76 става 1,50 лв. С близо 20 на сто намаление на базовата ставка има и при колите от 110 до 1150 киловата. Киловатите на колите се смятат лесно по формула, според която 1 kw се равнява на 1,36 конски сили. По последни данни на територията на общината има над 60 хил. коли.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!