Приложение Полски Тръмбеш

Православна вяра Големите църковни празници през ноември

На 1 ноември отбелязваме паметта на светите чудотворци и лечители Козма и Дамян.

На 3 ноември тази година е Архангелова задушница, която предхожда винаги големия празник на св. Архангел Михаил. С вяра в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите във всеки православен храм се отслужва заупокойна св. литургия и панихида за починалите наши близки.

На 8 ноември отбелязваме събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден).

На 11 ноември честваме паметта на свети великомъченик Минá, който е бил войник в Египет. За вярата в Христа след жестоки мъчения бил посечен с меч в 296 година при императорите гонители Диоклетиан и Максимиан.

На 13 ноември празнуваме паметта на Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинопòлски. Той предал Богу дух в 407 г. на около 60-годишна възраст. Той е бил епископ на Константинòпол шест и половина години, а в заточение – три години и три месеца.

На 14 ноември честваме паметта на св. апостол Филип – от дванадесетте апостоли. Проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол. Завършил живота си в Иерапол, разпнат на кръст с глава надолу, повесен високо, като хвърляли камъни по него. Този ден е и Рождественски заговезни. От следващия ден – 15 ноември, започва Рождественският пост, който продължава до Рождество Христово – 25 декември.

На 16 ноември почитаме св. апостол и евангелист Матей. Той бил родом от Капернаум, наричали го още Лéвий. Той бил митар – събирач на данъци. На брега на Тивериадското езеро край Капернаýм, дето се събирали данъците. Иисус Христос се спрял, призовал го да върви след Него и той Го последвал (Мат. 9:9).

Осем-девет години Възкресението Христòво той написал пръв Евангелие. Проповядвал в Мизия, Малта и Етиопия, дето за вярата в огън бил изгорен. Станали чудеса: пламъкът не го докоснал. Като издъхвал, мъчителите изповядвали силата Божия и станали християни.

На 21 ноември почитаме един от най-големите християнски празници – Въведение Богородично, почитан като Ден на православната християнска младеж и семейство. Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

На 23 ноември честваме паметта на св. Александър Невски, който е покровител на най-големия български храм – Патриаршеската катедрала ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”.

На 24 ноември отбелязваме паметта на св. великомъченица Екатерина. На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планината Синай, дето по-сетне е построен манастир.

На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски. Св. Климент – Охридски архиепископ, бил ученик на св. братя Кирил и Методий. След смъртта на св. Методий (885 г.) учениците му били прогонени от Моравия. С други ученици св. Климент дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа.

Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица, или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид.

Просиял в подвизи, вършил чудеса – починал в 916 година.

На 27 ноември почитаме паметта на св. преподобни Теодосий Търновски. Той бил ученик на преп. Григорий Синаит, основателя на исихасткото учение. В пост и молитва се подвизавал в Килифарската гора край В. Търново, дето основал манастир и просветна школа. Изобличил ересите при църковните събори при цар Иван Александър. Отишъл да посети съученика си патриарх Калист в Цариград, починал в 1363 година.

На 30 ноември честваме паметта на св. апостол Андрей Първозвани. Той се нарича Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. От ранни години той жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал: „Ето Агнеца Божий!“. Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя. Той бил убит, като бил разпънат на X-образен кръст. Св. ап. Андрей се счита апостол на православните християни, зашото той е ръкоположил първия епископ в Цариград – апостол Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили св. uръщение и миропомазание православните славяни – българи, сърби, руси и други.

Презвитера Моника ДАВИДКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *