Незабравимата езикова ваканция в чужбина на 17-годишния Никълъс Бринтнол | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Незабравимата езикова ваканция в чужбина на 17-годишния Никълъс Бринтнол

Публикувана на: 31.10.2018г. 870 прегледа

Даровитият младеж спечели наградата с есе на английски

Възпитаникът на СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш Никълъс Бринтнол бе големият победител във втория национален конкурс за есе на английски език, в който наградата е безплатна ваканция в чужбина. 17-годишният ученик спечели журито с оригинално есе на тема „Езиковият лагер – ново приключение, нови хоризонти, много възможности“. Отличното представяне на Никълъс бе наградено с едноседмична езикова ваканция в летния езиков център Academic Summer Cambridge във Великобритания през август.

Конкурсът се провежда в рамките на международния проект „Световно образование“, организиран от консултантската фирма „Интеграл“, която е с над 25 години опит в обучението в чужбина. Целта на конкурса е да провокира у учениците на възраст между 13 и 17 години креативност по общозначими теми и умения да изразят мислите си на западен език. Никълъс е сред отличниците на училището, увлечен е от чуждите езици, ораторските умения и креативното писане. Огромна роля за победите на Никълъс има майка му, която е преподавател по английски в училището.

Разглеждайки Facebook страницата си, ненадейно попаднах на една статия за конкурс за есе, организиран от консултантска къща „Интеграл“. Наградата беше лятна образователна езикова ваканция в Кеймбридж, Великобритания. Написах есе на английски език на тема „Езиковият лагер – нова авантюра, нови хоризонти, много възможности”. Въпреки че бях скептичен, че моят текст има шанс да бъде оценен като най-добрия, все пак от време на време проверявах за резултатите от конкурса. Изненадата ми беше огромна, когато получих телефонно обаждане от офиса на „Интеграл“ в гр. София. Журито беше избрало да награди моето есе и се оказа, че ще ходя във Великобритания на образователен лагер“, разказва момчето.

Лагерът е проведен от 9 до 18 август и включвал различни академични часове, излети и развлекателни занимания. Всички участници са били настанени в Abbey College в Кеймбридж, където се провеждали часовете. Освен просторните стаи, в които са били настанени участниците, в колежа имало и столова, библиотека, много различни класни стаи и физкултурен салон. Храната била изключително добра винаги, а персоналът дружелюбен. В библиотеката имало голям избор от книги, които по всяко време можело да се вземат. Също така винаги имало достъп до компютрите в библиотеката, което било много полезно за академичните часове.

Часовете ни бяха разделени на две части – имахме три занимания по час и петнадесет минути през деня и едно едночасово занимание вечер. Часовете, в които аз участвах, бяха изключително добре организирани, като всеки ден правехме нещо различно, свързано с предишните уроци по такъв начин, че да надградим получените знания. Учителите ми бяха квалифицирани професионалисти, които винаги бяха готови да помогнат и се стремяха да правят уроците възможно най-интересни, което според мен е изключително важно“, разказва още Никълъс.

Излетите имали за цел всички да се запознаят помежду си. Всеки ден имало по един, като в събота и неделя ги водели в други градове в близост до Кеймбридж. Развлекателните занимания включвали и най-различни спортове и забавления. Два пъти ги завели да играят тенис, играли още волейбол, баскетбол, ходили на басейн.

Летният езиков лагер, в който участвах, беше едно наистина изумително и ново преживяване, което ми позволи да видя и науча много нови неща, да се запозная с хора от държави като Иран, Казахстан, Румъния, Австрия, Латвия, Литва, Русия и много други. Бих препоръчал на всеки, който има възможност да отиде на такъв лагер, мигновено да го направи“, съветва връстниците си Никълъс.

Сн. личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *