Арестуваха мним частен бирник година след смъртта на измамен от него в Обединение

ПОЛИЦИЯТА АРЕСТУВА МНИМ ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ, който е измамил бивш жепеец от Обединение, че ще продават негов и на бившата му съпруга имот в Първомайци на търг. За да участва в публичната продан, Георги Павлев платил 4200 лева, но след това всичко се оказало измама. 62-годишният мъж от Обединение обаче не дочака измамникът да бъде заловен.

49-годишният криминално проявен и осъждан от Габрово е бил арестуван едва на 25 октомври и вече е обвинен в измамата. В хода на разследването е установено, че в периода 5 – 6 април миналата година, чрез посредник той е заблудил Георги, като се е представил за частен съдебен изпълнител и съобщил, че е насрочил дата за търг за продажба на недвижимия имот. След като Павлев превел парите, станало ясно, че такъв търг въобще не е обявяван. Измамникът е бил обявен за издирване и е открит във Враца, откъдето е доведен в ОДМВР – В. Търново. Признал е вината си пред разследващите. Взета му е мярка за неотклонение „подписка“.

В началото на април м.г. на мобилния телефон на Павлев се обадил Кристиян Иванов, който се представил за частен съдебен изпълнител от Велико Търново. Бирникът убедително обяснил на мъжа, че къщата му в Първомайци е обявена за продан и за да я спаси, трябва да направи превод на определена сума в банка ДСК. После на 10 април в 10 часа сутринта трябвало да се яви на публичната продан в… Общинския съвет във Велико Търново. Без да се замисли, Георги се появил в уречения ден и час в старата столица, започнал да дири въпросния частен съдебен изпълнител в кметството и да търси насрочен търг за имота си в Първомайци. Тогава разбрал, че е станал жертва на измама, такъв бирник няма, а търгове за имоти не се провеждат в общините. След това научил и че къщата му в Първомайци не е нито заложена, нито пък обявена за продан от когото и да било.

В схемата са участвали и двама помагачи на измамника. Дни преди Георги Павлев да бъде вкаран в имотния капан, у тях ходили двама мъже, които се представили за Николай и Дидо, но не били от Обединение. Отишли да се пазарят да си купят дърва, каквито Георги Павлев бил наредил дърва пред портата си на улицата, защото по-рано бил ги взел от частната си гора в селото и имал за продан. Двамата млади мъже започнали да ходят дни наред у тях, за да уговарят сделката. При срещите той им разказал за къщата си в Първомайци и им дал мобилния си телефон. На 6 април по този телефон му се обадил авторитетен мъжки глас, който му казал, че е частен бирник от старата столица и се казва Кристиян Иванов. Обяснил, че има проблем с имота в горнооряховското село и за него ще се играе търг. За да участва и да го спаси, бай Георги трябвало да преведе 4200 лева по сметка, която фалшивият съдебен изпълнител продиктувал няколко пъти.

Още същия ден мъжът поел за Полски Тръмбеш и в местния клон на ДСК превел исканите пари. За капак на всичко в деня преди тъй наречения търг около 2 часа посред нощ единият от двамата „купувачи” на дървата го посетил. Докато светне лампите и се разбуди, от масата изчезнали 400 лева – току-що взетата жепейска пенсия. Бай Георги обаче така и не дочака да научи кой му е спретнал номера. Миналата есен бе открит мъртъв в дома си от съседка.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *