8 четения

Поздрав на Даниел Панов

Уважаеми великотърновци,

 

На 1 ноември българският дух ликува!

Днес е Денят на народните будители – празник, който е свят, който ни връща към корените на нашата българска идентичност.

По стар стил днес почитаме и небесния закрилник на нашия народ св. Иван Рилски, а в миналото 1 ноември в Северна Македония и Югозападна България е наричан Отчовден.

Незаслужено забравен десетилетия наред и възстановен като празник през 1992 година, Денят на народните будители вече заема своето стойностно място в културния живот в нашата страна, а и сред българите в чужбина.

И няма как да е другояче – на 1 ноември почитаме хората, които ни просвещават и одухотворяват, които ни възпитават в дух на родолюбие – учителите и преподавателите, дейците в музеите, читалищата и библиотеките, творците.

Благодарим Ви, че поддържате силен българския дух, че пазите нашите традиции и обичаи, че възпитавате децата на Велико Търново и България и ги посвещавате в изконните ценности на нашия народ. Всеки ден Вие доказвате, че сте достойни наследници на славните и бележитите българи от миналото.

Дълбок поклон и пред нашите предци и герои, които дори в най-тъмните времена опазиха и поддържаха живи националната ни идентичност и православната ни вяра.

Честит Ден на народните будители!

Честит светъл празник!

Даниел ПАНОВ

Кмет на община Велико Търново

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!