В празничния ден – поредният слънчев подарък от есента

През нощта ще има незначителна облачност, предимно висока. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб и на моменти ще бъде тихо. Минималните температури ще бъдат между 10 и 13. За В. Търново се очаква минимална температура около 11 гр. През деня ще има незначителна – предимно висока, облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 19 и 25. За В. Търново се очаква максимална температура около 25 гр. Атмосферното налягане бавно ще се покачва. Над западните и централните части на Стара планина облачността ще бъде незначителна – предимно висока. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 17. На 2000 м максималните температури ще бъдат около 11. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 28.7 през 2004 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 5.0 през 1993 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 51 минути и ще залезе в 17 часа и 10 минути. Фаза на Луната: последна четвърт.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново
Дежурен синоптик: Ирина Ангелова

Ноември започва с циганско лято, ще е по-топъл и по-сух от обичайното

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 00 мин. и залязва в 17 ч. и 20 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 20 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 36 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 18 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 7.11. – новолуние, 15.11. – първа четвърт, 23.11. – пълнолуние, и 30.11. – последна четвърт.
Климатична справка: Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и нерядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 гр. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени циганско (сиромашко) лято.
ПРОГНОЗА: Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 гр., за високите полета – между 3 и 5, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10, в планинските райони – от минус 5 до 3 гр. Месечната сума на валежите ще бъде под нормата, като до средата на месеца в повечето райони ще е без валежи. Месечната норма на валежите за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/ кв. м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л /кв. м. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 7 и минус 2, по-високи по Черноморието, а най-високите – между 20 и 25 гр.
През първото десетдневие от ноември температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че след 5-и постепенно ще се понижават. През повечето дни от десетдневието над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, на места в равнините преди обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Временни увеличения на облачността ще има около 8 ноември, когато на отделни места ще превали слаб дъжд. През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. В равнинната част от страната ще преобладава облачно и мъгливо време, на места с ръмежи. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, където и температурите ще бъдат по-високи. По-значителни увлечения на облачността и валежи от дъжд се очакват около 15-и и 19-и, когато и температурите относително ще се понижат. През третото десетдневие се очаква увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Около 23-ти, 26-и и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има превалявания и понижение на температурите.

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.