9 четения

Леко понижение на температурите, но до края на периода остава топло за сезона

През нощта облачността от запад ще започне да се увеличава до значителна, но слаби валежи са вероятни само за планинските части. Ще духа слаб вятър от източната четвърт, на моменти ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 9 и 13. За В. Търново се очаква минимална температура около 12 гр. Преди обяд ще преобладава променлива до значителна облачност, а следобед ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от североизток. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 18 и 25. За В. Търново се очаква максимална температура около 25. Атмосферното налягане ще се задържи без съществено изменение. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 26.4 гр. през 2003 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 5.2 през 1988 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 52 минути и ще залезе в 17 часа и 9 минути. Фаза на Луната: последна четвърт.

И в събота преди обед ще преобладава време с променлива до значителна облачност, а следобед ще бъде предимно слънчево, като температурите няма да се различават от днешните. До края на периода облачността ще бъде незначителна – предимно висока до променлива. По-значително временно заоблачаване се очаква в понеделник в западните и планински части на региона. Валежи не се очакват. Ще духа слаб вятър от югоизток, на моменти ще бъде почти тихо. През почивните дни и в началото на следващата седмица в сутрешните часове видимостта ще бъде намалена, на места до мъгла. Дневните температури слабо ще се понижават, но ще се задържат все още сравнително високи за периода. Във вторник и сряда стойностите на минималните температури ще бъдат между 5 и 9 гр. Максималните температури ще бъдат между 18 и 22.

Над западните и централните части на Стара планина ще има променлива до значителна облачност, предимно висока. В понеделник облачността там ще се увеличи и само на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще започнат бавно да се понижават и във вторник и сряда ще са около 10 гр. На 2000 м максималните температури ще бъдат около 4.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Ирина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *