75 четения

Рисунки на деца от СУ „Емилиян Станев“ ще пътуват до Ледения континент

РИСУНКИ НА УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ПЪТУВАТ СЪС СЛЕДВАЩАТА ЕКСПЕДИЦИЯ ДО АНТАРКТИДА. Идеята за това е на търновеца Мирослав Цветанов, благодарение на когото миналия месец в старата столица беше подредена първата по рода си мащабна изложба със снимки от Ледения континент и всички български експедиции до там. Специално за откриването на изложбата във Велико Търново пристигнаха голяма част от родните полярници, водени лично от проф. Христо Пимпирев, който представи тук книгата си „Антарктида – студеният юг“.

„Една от големите ми мечти е със следващата експедиция за Антарктика да тръгнат и рисунки на търновски деца. Това е традиция за нас вече дълги години. Рисунките стигат до там, полярниците се снимат с тях и след това ги връщат на децата, които са ги рисували. При това рисунките се връщат с печат, че са стигнали толкова далече“, каза Мирослав Цветанов, който призна, че лично разговаря с учители в търновската гимназия, за да ги вдъхнови за идеята.

Два класа – един трети и един десети, от СУ „Емилиян Станев“ са откликнали на инициативата на Мирослав Цветанов и са гостували в Изложбените зали, където бяха подредени неговите кадри от двете му пътувания до Антарктика, както и снимки от първите експедиции на България. Предстои децата да нарисуват това, което са преживели, и рисунките им да пропътуват разстоянието от 14 000 км до Ледения континент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *