46 четения

Слагат още паркинг автомати из Велико Търново

ПАРКИНГ АВТОМАТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ, СЛЕД КАТО ПЪРВИТЕ ДВЕ МАШИНИ ДОКАЗАХА ЕФЕКТИВНОСТТА СИ. Обществена поръчка за четири нови електронни устройства тече в момента. Инвестицията ще надхвърли 30 000 лева, а финансирането ще е със собствени средства. Двата функциониращи паркомата бяха поставени през пролетта и облекчиха чувствително работата на най-натоварените сини зони в центъра на града. Те са локализирани до паметника „Майка България“ и на входа на парк „Марно поле“ – зад Военния клуб. Новите четири машини ще бъдат монтирани също на възлови места в старата столица – край Паметника на обесените, на площада зад старите централни хали, до Туристическия информационен център и в района на най-голямото здравно заведение за доболнична помощ – бившата Първа градска поликлиника.

ВСЯКО ОТ УСТРОЙСТВАТА РАБОТИ КАКТО С БЪЛГАРСКИ МОНЕТИ, ТАКА И С ЕВРОЦЕНТОВЕ. Паркоматите са френска изработка, направени са от подсилена стомана, устойчиви са на удари, а трезорът е с автоматично заключване. Софтуерът е на пет езика – български, английски, френски, немски и руски. Захранването е соларно.

Синята зона във Велико Търново е сред най-евтините в България, а цените остават непроменени и през настоящата година. Половин час платен престой струва само 50 стотинки, а един час е левче. Цените остават непроменени. Близо 600 са местата за регламентирано паркиране. Заплащането става както със закупуването на талончета, така и чрез SMS, чиято времева валидност може да бъде проверена и в сайта на общината. Предстои увеличаването на синята зона с още 43 места, които ще бъдат обособени в близост до Съдебната палата – по ул. „Мармарлийска“ и до бившето кино „Искра“.

Освен платено паркиране в широкия център на Велико Търново има и няколко свободни зони за престой. Два големи безплатни паркинга са оформени край бившето тролейбусно обръщало и в района на Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Общият им капацитет е за над 150 автомобила. В центъра на града безплатно се паркира също по улиците „Бачо Киро“, „Възрожденска“, „Цветарска“, половината от ул. „Хаджи Димитър“ и др.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *