12 четения

В Свищов показаха книга на 450 г. и първия български учебник по математика

ДВЕ ИЗЛОЖБИ – „В СВЕТЛИНАТА НА СЛОВОТО“ И „100 ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И УЧАСТИЕТО НА СВИЩОВ В НЕЯ – ДЪЛГ, ХРАБРОСТ, САМОЖЕРТВА…“, бяха открити миналия ден в изложбената зала на къщата музей „Алеко Константинов“ в Свищов.
В експозициите са събрани снимки, вещи, документи и книги от фондовете на библиотеката при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и Исторически музей – Свищов.
Сред най-любопитните експонати са ръкописите и старопечатните книги от фонда на читалищната библиотека. Посетителите на изложбата имаха възможността да видят най-старата книга от фонда, която е на 450 години и носи името „Четвероевангелие“ – ръкопис от 1568 г.
В експозицията бяха изложени също и единственият в света Свищовски дамаскин – ръкопис от 1753 г., Триод Постен – ръкопис от 1619 г., службеник „Устав Божествена служба“ – ръкопис от 1639 г., старопечатната книга „Благовестие“ от 1575 година, както и първият учебник по математика, написан за българските деца от учителя Христаки Павлович в Свищов, „Аритметика или наука числителна“. Силно впечатление направиха на посетителите снимки, медали и вещи от фонда на свищовския исторически музей. Две саби, едната от които на майор Георги Кочев от 33-ти Свищовски полк, дневниците на Богдан Пенев – водени по времето на войните 1912-1918 г., както и снимки на генерал Владимир Вазов, бяха само част от експонатите, които събудиха историческата памет и подсилиха националното самочувствие на всички присъстващи, сред които имаше и много млади хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *