16 четения

Екип от учители и ученици на Професионалната гимназия по туризъм посети Европарламента в Страсбург

 

„Да влязат в обувките“ на европарламентаристите е основната идея на проекта „Дискутираме нашата гледна точка за Европа“ по европейската програма „Еразъм+“ и на търновската гимназия по туризъм, която заедно със своите партньори от Германия, Португалия, Турция и Италия осъществява вече втора година. Това е проект, който цели да популяризира дебата, така че той да достигне до възможно най-много хора. Младите дебатьори симулират заседания на Европарламента и дискутират по теми, значими за нашето време. На поредната среща на партньорите, която се проведе в германския град Етлинген, се разискваха проблеми на съвременното образование. Учениците симулираха работата на Комисията по култура и образование на Европарламента. При дебатирането отборите демонстрираха не само умения като изказ, свобода на мисълта и отстояване на собствена позиция, но и толерантност към чуждото мнение и към различнията. Отборът на Гимназията по туризъм, съставен от Ивайло Гасеров, Янислав Дамянов, Йордан Йорданов, Десислав Христов и Цветелин Данев, демонстрира ясно изразена гражданска позиция и умение за приемане на различната гледна точка. Създадоха се нови приятелства и се затвърдиха вече съществуващи.

Партньорите посетиха Европейския парламент в Страсбург и наблюдаваха заседание на депутатите. Към изживените емоции от този ден е разходката с кораб по река Рейн, както и забележителностите на този френски град. Само за една седмица участниците в проекта посетиха три европейски държави. Към Германия и Франция те добавиха и посещение на швейцарския град Базел. Тук – на мястото, където е погребан в катедралата в Базел, те отдадоха почит на холандския философ Еразъм Ротердамски, чиито космополитни идеи вече 30 години се реализат от програмата, наречена на неговото име.

Дебатьорският отбор на Гиназията по туризъм вече започна своята подготовка за следващата среща, на която като домакини ще посрещнат своите приятели от партньорските училища и ще дебатират по проблемите с бежанците.

 

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *