6 четения

Мрачна статистика: Над 700 души в региона са чули диагнозата рак от началото на годината

Ръст на онкологичните заболявания в региона отчита началникът на Диагностично-консултативния блок в Комплексния онкологичен център във Велико Търново д-р Йончо Петров. Той сподели пред „Борба”, че броят на новоразкритите случаи до началото на ноември е 710. По негови думи се очаква до края на годината мрачната статистика да достигне 1000 болни. Онкологът коментира, че много от пациентите пристигат в трети и четвърти стадий на заболяването, когато лечението става по-трудно, прилагат се много скъпи препарати, които, за съжаление, имат странични ефекти.

„70 са новите случаи на рака на млечната жлеза. От тях в първи стадий са само 18. 5 са жените в четвърти стадий, което не бива да се допуска в днешно време, при положение че това е външен орган и не е необходим скенер или друго сложно изследване, а просто преглед с мамограф, ехограф или онколог”, коментира д-р Петров.

Новоразкритите случаи на рак на белия дроб са 95. Медикът информира, че едва 5 от болните са жени, а всички останалите мъже. Почти всички от пациентите обаче са пушачи или са работели в среда с отрови и замърсен въздух.

Диагнозата рак на простата пък са чули 45 мъже. По думите на д-р Петров 70% от болните са над 70 години, но вече се наблюдават и 45-годишни пациенти.

17 са новите случаи на рак на маточната шийка. От тях два са в трети стадий.

„Тази болест разболява основно млади жени между 30 и 40 години. Много рядко може да се случи пациентката да е над 65 години. Вече има разработени ваксини срещу него и не бива да се подценява”, коментира той. Според него е необходимо стартирането на скринингова програма, осигурена от държавата, която да обхване всички жени, без значение дали са здравно осигурени, или не.

Ракът на правото черво пък е разболял 49 души. Медикът подчерта, че се наблюдава изместване на стомашно чревните тумори надолу, тъй като рака на стомаха намалява – 20 нови случая.

„Много от пациентите с тумори на правото черво идват в напреднал стадий, може би заради неудобство от самото изследване”, допълни той.

Новоразкритите случаи на рак на червата са 76.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *