67 четения

Психотерапевт събира първата за Велико Търново група за обучение в гещалттерапията

Занятията започват на 13 ноември

 

ПЪРВАТА ПО РОДА СИ ГРУПА ЗА ЛИЧЕН ОПИТ И ОБУЧЕНИЕ В ГЕЩАЛТТЕРАПИЯТА ПРАВИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПСИХОТЕРАПЕВТЪТ КРАСИМИРА БОЖАНКОВА. Групата ще стартира на 13 ноември, срещите ще бъдат седем и ще продължават по три часа. Така за 21 часа участниците ще получат основни познания за начина, по който работи гещалттерапията и това знание ще бъде съчетано с преживявания и упражнения. „Групата е подходяща за студенти, които учат психология и тепърва се ориентират към някоя от терапевтичните школи в България, както и за хора, които не се занимават с психология. Теоретичната част ще бъде малко, за да можем повече да преживяваме и да трупаме личностен опит. Всички обаче в края ще получат сертификат, че са преминали през това обучение“, обяснява Красимира Божанкова, която ще води групата заедно със своя колега от Габрово Велина Кръстинова.

„Идеята за събирането на тази първа група е на Института по гещалттерапия у нас, чийто възпитаник съм и аз. Ще представя на всички, които дойдат, как работи този метод, какви са важните и основни за него принципи, ще говорим за взаимодействието и какво се случва, когато контактуваме. Знам, че много често за нас важният въпрос е „защо“ нещо ни се случва, но истината е, че основният въпрос е „как“ това ни се случва и „как“ ние реагираме на случващото се. Това е всъщност един от основните принципи на гещалттерапията“, допълва още г-жа Божанкова, която е готова да отговори на всички въпроси във Фейсбук страницата си, където вече е качила и информация за стартиращата група.

„ТЪРПЕНИЕ, ПРИЕМАНЕ, УВАЖЕНИЕ И ДЕЛИКАТНОСТ БЯХА ДУМИТЕ, КОИТО ОСТАНАХА У МЕН, КОГАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАУЧИХ КАК РАБОТИ ГЕЩАЛТТЕРАПИЯТА. Това ме привлече към този метод, за който бях чувала, докато учех магистратурата по психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Колкото повече информация натрупвах за терапията, толкова повече тя ставаше моят начин на работа“, разказва Красимира Божанкова и уточнява, че думата „гещалт“ е немска и означава цялост и форма. „И методът наистина е такъв, който работи с човека в цялост. Работим с това, което се случва в момента. Разискванията за миналото, които правим по време на терапия, го свързват с това как въздейства на човека в момента. Променя ли живота му и как го променя“, казва още г-жа Божанкова.

И уточнява, че хората, които изберат да се включат в групата, ще видят нагледно как работи методът. Но ще разберат и това, че процесът на лекуване на травмите, които сме получили в миналото, не е бърз, че темпото го задават самите те. „В мига, в който ние, психотерапевтите, кажем на човек следното: „Проблемът ти е този и този, моят съвет е да направиш това и това“, клиентът на несъзнателно ниво получава посланието – ти не знаеш какво да правиш с живота си, аз знам. Истината е, че доста хора очакват от терапевта точно това – решение на проблемите. Родителите очакват да въведат детето си в нашия кабинет, да затворят вратата и после да получат обратно едно поправено дете. Не винаги става с темпото, което на нас ни се иска, но методът работи“, категорична е г-жа Божанкова, която е сред малкото специалисти у нас по този метод.

РАБОТАТА С РОДИТЕЛИ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ДЕЙНОСТИ ЗА КРАСИМИРА БОЖАНКОВА. Тя е категорична, че именно родителите са тези, които с поведението си могат да научат децата си да бъдат отговорни. А всъщност доста често възрастните възпитават децата си да бъдат виновни. „Има една такава реалност, в която родителите твърде рано разбират, че чувството за вина работи в тяхна полза и започват да внушават на децата си вина. Кажеш ли на малкото – „Ти си виновен за…“, то се вцепенява и започва да търси начини да избяга от вината, защото тя е тежък товар. Вината и срамът са много сериозни емоции и тема на дълги разговори е това какво те причиняват на човек“, казва терапевтът и допълва, че може би периодът на тоталитаризъм, в който дълго време живяхме, не ни е научил да поемаме лична отговорност. „Колективите бяха много важни, и колективната отговорност също. Цяло поколение порасна с това очакване държавата да се погрижи, да ни даде жилище, да направи всичко за теб и не е важно ти какво мислиш и какво искаш. Затова сега държавата за всичко ни е виновна. Така е по-лесно – вината е трудна за носене отговорност“, споделя Красимира Божанкова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *