31 четения

Търновските ротарианци с мащабна кампания за нов модерен бронхоскоп за белодробната болница

МОДЕРЕН ВИДЕОБРОНХОСКОП ЩЕ ЗАКУПИ И ДАРИ НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА „Д-Р ТРЕЙМЪН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЕСТНИЯТ РОТАРИ КЛУБ. Новата апаратура струва близо 80 000 лв., но заедно със средствата, нужни за обучението на персонала, който ще работи с бронхоскопа, сумата, която ротарианците трябва да осигурят, възлиза на 100 000 лв.

За целта ротарианците стартират мащабна кампания, която са нарекли „Дишането е живот“. Те ще кандидатстват за средства и от общия фонд на организацията си.

„Бронхоскопът е жизненоважна апаратура за нас, защото с него можем да диагностицираме с изключителна точност рак на белия дроб, който и у нас, и в световен план, е най-разпространеният рак в момента“, коментира управителят на болницата д-р Стела Денчева. Тя обясни, че търновската болница е единственото лечебно заведение на територията на четири области, където може да бъде поставена диагнозата. „Разполагаме с бронхоскоп и сега, но техниката ни е на повече от 20 г. и вече е морално остаряла. Изследването, което правим, се заплаща от Здравната каса, не от пациентите“, уточни още д-р Денчева.

Между 200 и 300 бронхоскопии е направила болницата тази година. 90 – 95% от тях са диагностицирали раково заболяване. „Миналата година пациентите ни бяха около 1600, тази година само до този момент, са 1700 и до края на декември цифрата ще стане още по-сериозна“, допълва д-р Денчева.

КОНЦЕРТ В СПОРТНАТА ЗАЛА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПЪРВОТО СЪБИТИЕ, С КОЕТО РОТАРИ КЛУБ ЗАПОЧВА КАМПАНИЯТА СИ ПО НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА. Концертът, който е посветен на 80-годишнината на ротарианците, е на 16 ноември от 18 часа. В него ще участват солистите, хорът и оркестърът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, ансамбъл „Българче“ и Георги Христов. Концертът е с вход свободен, но в залата ще бъдат поставени кутии за дарения, в които всеки, който желае, ще може да подкрепи благородната кауза на Ротари клуб.

Тогава ще бъдат връчени и наградите на победителите в двата конкурса на клуба – за детска рисунка и надпреварата за най-красива снимка от Велико Търново.

„Тази кампания не е първата, която посвещаваме на здравето ни. Миналата година успяхме да закупим и да дарим два холтер апарата и мобилен ЕКГ за търновската болница“, припомни председателят на Ротари клуб Росен Великов. В момента ротарианците набират средства и за възстановяване на театралния салон на Военния клуб. Залата пострада при пожар преди четири години и оттогава е неизползваема.

52-ма са членовете на Ротари клуб във Велико Търново, заедно ротарианците от двата клуба в Павликени и Бяла черква. За първи път търновец в лицето на адвокат Митко Минев ще оглави организацията в България. Той ще поеме поста на гуверньор на Дистрикт България през юли следващата година и ще бъде начело за 12 месеца.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *