36 четения

Ян Смит, разследващ полицай от Холандия: 2 млн. евро спечелил за 8 години сводник от българката Олга

ПОТРЕСАВАЩАТА СИ ЛИЧНА ИСТОРИЯ РАЗКАЗА МИНАЛИЯ ДЕН ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ БЪЛГАРКА, СТАНАЛА ЖЕРТВА НА ТРАФИКА НА ХОРА. Вузът беше домакин на

конференцията „С теб съм! Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“. Стотици ученици, студенти, преподаватели, директори на институции и училища в старата столица изслушаха разказа за съдбата на младата българка и от нея, и от разследващия полицай Ян Смит, който призна, че случаят на българката Олга е уникален за холандските власти.

„Осем години живях в затвор от страх и принуда. Не бях човек, а предмет. Използваха ме и клиентите, и сводникът ми. Продължавам да се питам как въобще успях да премина през това, да го преживея и да оцелея. И до днес не мога да обясня на някои хора защо не съм направила нищо през всичките тези осем години, защо не съм избягала“, разказва спасената жена, която е избрала да се представя с името Олга.

Тя била студентка, когато през 2000 г. се озовала в Холандия и в лапите на сводник, който още в първите часове я пребил жестоко, за да я подчини психически. Трябвало всеки ден да бъде с 30 клиенти, за да покрие дневната норма от 1000 евро, които сводникът й изисквал от нея. „За първи път разказах на моите родители какво наистина ми се случва през 2009 г., когато полицията в Холандия започна разследването. Дотогава телефонните ми разговори с тях винаги бяха режисирани и аз им съобщавах за себе си само това, което ми беше наредено да кажа. Когато признах къде съм и какво съм принудена да правя, те не можаха да повярват“, обяснява Олга.

И признава, че 10 г. по-късно тя все още не знае как да се справи със свободата си и признава: „Преживях депресия, мисълта за самоубийство, спечелих делото, но още не съм успяла да започна живота си отначало. Имах толкова много мечти. За една голяма мечта вече е прекалено късно – да стана майка. Изгубих 10 години от живота си. Тялото още ми причинява толкова болка, че едва самата аз успявам да го докосна. А дали ще допусна до себе си и до него друг мъж… не зная“.

„В ГРЬОНИНГЕН, КЪДЕТО АЗ ЖИВЕЯ, ПРОСТИТУЦИЯТА Е ЧАСТИЧНО ЛЕГАЛНА. Общината е тази, която дава разрешителните за отваряне на витрини и клубове и в моя град има 100 витрини и 10 клуба. Там работят между 200 и 300 момичета, от които между 50 и 70% са от България. Ние наблюдаваме всички тези момичета, но за съжаление, трафикът на хора е трудно престъпление за нас, разследващите, защото е свързано с морала. Момичетата са изплашени и обикновено казват, че правят това доброволно и с желание“, разказва и разследващият полицай Ян Смит.

Пред многобройната аудитория той сподели, че за първи път са забелязали Олга през 2000 г. в една от тези прословути витрини. „Беше винаги усмихната, докато я наблюдавахме. Чак осем години по-късно ние получихме сигнал, че може би тя е жертва на трафика на хора, казаха ни и името на сводника й. Срещнахме се с нея и тя, за щастие, призна, че информацията, която имаме, е точна. Така през декември 2008 г. започна и за нея, и за нас всичко.

ТРЯБВАХА НИ 11 ДНИ И ДВАМА ПОЛИЦАИ, ЗА ДА ЗАПИШЕМ РАЗКАЗА Й НА ХАРТИЯ“, признава Ян Смит и допълва, че и той, и колегите му останали потресени от признанието й за преживените 100 изнасилвания.

Само месец по-късно той и колегите му се свързали с прокурор в София, за да бъде направено разследване и тук. Българските полицаи бързо събрали и върнали информацията за цялото имущество, което сводникът на Олга е натрупал и има в България. Всички имоти били запорирани. В Холандия сводникът бил осъден на 4 години затвор на всичките три инстанции. Олга спечелила гражданското дело и получила обезщетението, което съдът й определил. След като излежал годините там, мъжът бил върнат в България, където получил 4,5 г. за пране на пари. Имуществото му и тук било конфискувано.

„Случаят на Олга е уникален за нас, не само защото се срещнахме с едно интелигентно момиче, а и заради 2-та милиона евро, които сводникът й беше спечелил от нея, а това е огромна сума. Показанията й винаги бяха последователни и ние много бързо успяхме да докажем всичко“, казва още холандският разследващ полицай.

Конференцията във ВТУ беше инициирана от председателя на комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов, който е и председател на парламентарната група на ГЕРБ. Той пристигна в старата столица заедно с евродепутата Ева Майдел и Антоанета Василева, която работи за превенция на трафика на хора. Кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов бяха сред участниците в конференцията.

 

 

Олга и разследващият полицай Ян Смит

 

 

 

Цветан Цветанов:

 

„Информираността е важно условие при предотвратяването на трафика на хора“

 

„ИНФОРМИРАНОСТТА Е ОСОБЕНО ВАЖНА, КОГАТО ГОВОРИМ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТРАФИКА НА ХОРА. Затова с кампании като тази, която провеждаме във Велико Търново, можем да допринесем за предотвратяването на такива случаи, които са много тежки както за жертвата, така и за нейните близки“, каза във Велико Търново председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, който дойде в старата столица, за да участва в конференцията „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем”.

„Винаги ни е виновна държавата, но на първо място родителите не трябва да губят връзката с децата си. Знаем ли винаги къде са децата ни след 22 ч. А нима е нормално едно дете на 14 – 15 г. да има повече от 1000 приятели във Фейсбук? Знаем ли с кого контактува детето ни, защото отсреща може да стои педофил. Затова молбата ми към всички семейства е да имат диалог с децата си. На второ място вече е отговорността на държавата“, каза още Цветан Цветанов и призна, че дори едно момиче да бъде опазено от трафика на хора, усилията вече си заслужават.

Той обаче призна и това, че България все още е една от водещите страни в региона като източник на трафик на момичета, а Холандия поради либералното си законодателство е държавата, която най-често ги приютява.

Цветанов каза още, че страната ни продължава да прави промени в законодателството и всички те са насочени към завишаване на наказанията и припомни за една от успешните съвместни операции с австрийските служби през 2011 – 2012 г. Тогава сводникът е получил присъда от 10 години лишаване от свобода на последна инстанция. „Това, което също е изключително важно и върви на съгласуване, е наредба в Министерство на правосъдието, защото трябва да бъде изяснен регламентът, когато едно лице бъде експлоатирано, когато сводник генерира сериозен финансов ресурс, когато бъде осъден и му бъде отнето имуществото и паричните средства, които е натрупал от експлоатация на това момиче, тогава жертвата да може чрез механизмите на държавата да бъде обезщетена с част от тези средства, които се отнемат в полза на държавата. Сега жертвата трябва да си търси правата по съдебен път, но трябва да има ясен механизъм, как един по-голям процент от тези средства да отиват към жертвата, която е преживяла този кошмар“, обясни Цветанов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *